La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Futilitat, també. L’artèria fluvial de les torrentade­s. 2 Aquestes serveixen per anar fent solcs a les terres abans de la sembra. Suavitzen un cap punxegut.

3 Vull deixar de veure les bessones. Intuït, ni que sigui per via olfactiva. Principi ictiològic. 4 El dolent a les pel·lícules infantils. Peça de malla en forma d’embut per on entra el peix a la nansa de pescar. Assenyali la data al calendari. 5 Enderroc que et deixa sense un ral. Proveïts d’una excrescènc­ia denominada aril. 6 L’home que el porta penjat a l’espatlla resulta molt inquietant. Quan és bo és un bon noi. Salta sense l’as. És quan mamo sense ajuntar els llavis. 7 Còpula. De preu assequible. Al bell mig de Chueca. Un que cinquantej­a.

8 Ultracorre­cció que pretén fer-nos passar sorbet per bèstia grossa. Cantelluts a la manera egípcia. 9 El primer de tots. Tiben. L’insistent la fica pertot tothora. 10 Marxa mitjana a l’hipòdrom. Google, Amazon, Facebook i Apple. La galta inferior. 11 Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira. Quan és mòrbida pot passar dels dos-cents quilos. En Capone. 12 Jornada amb nom de supermerca­t. Faig més grossa una imatge fotografia­da. Destresa ben remunerada. 13 Copsa. Revifar. 14 Antiga llengua indoirànic­a de l’índia. Fa la feina de sant Martí.

VERTICALS 1 Ajudes entre amics. Impactades amb el peu. 2 Fill de Montevideo. Dama d’escaquer. 3 La teva és al capdamunt de la tarima. Expresso la meva felicitat per la grossa de la loteria d’una manera sorollosa. Rot agitat. Associació tarragonin­a neutral. 4 S’ho inventen. Llengua europea minoritzad­a de les que bandeja l’estat francès. El mallorquí. 5 Ha anat lent però al final ha perdut la fe. T’estires. Mobiliari urbà de caire econòmic. 6 Camí d’embriac que emprèn la Vanessa. Gratem amb algun instrument de pues. Res no és.

7 Sofre. Ostentació vanitosa que enlletgeix els èxits de l’ana. Clavi bastons perquè s’hi enfilin les tomaqueres. 8 Bastir una estructura, arquitectò­nica o militar. El Tribunal Constituci­onal. Tros de carn que té ús en tipografia. 9 Estacions de servei al desert. Feia caure l’ànim de la mare abadessa. 10 Remota com la presència de les vocalistes. Presumia d’un vestit nou. Relatiu a les muses per sant Antoni. 11 Al bell mig dels dies. Jugat en paral·lel a un altre joc. Iridi. 12 Protecció quasi fregida. En un cert sentit, onomatopei­a de la capseta de fusta quan es tanca. M’estimi. 13 Diu la seva com un rapsoda. T’embrutaràs parcialmen­t a la sala de billars. 14 Punts de l’esfera celeste diametralm­ent oposats al Sol. Aquesta mai no és aquesta.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain