La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Lluitem fort. Lligo la fona a una corretja per llançar el projectil amb més força sense patir de lumbago.

2 Treure les tisores i aplicar-les al pressupost. Tipus de cant compartit que es va desenvolup­ant per etapes. 3 Homes sense corona. Sembles. Estan entre les cordes. 4 Indivídua d’un poble grec antic que avui s’oculta entre els seguidors de la Sampdoria. Atacar surt bé de preu. Buido el ventre de pena. 5 Ermites gens llegendàri­es. Rosa o narcís. Et fa patinar de bon matí i t’aigualeix el whisky a la nit. Sofre.

6 Exerceixi de capdavante­r del poble armeni, encara que no ho sembli. Moria tocant la pera. El cap de l’oposició. 7 Regula el subministr­ament. Tarima prosaica. Has perdut la porteria de rugbi. 8 Centúria. Poden ser industrial­s o extraterre­stres. Aquest fa ús de les coses. 9 Així comencen totes les apnees. Pot ser de beisbol o anar per la vida de franc. En prescindei­x com en Jaumet. 10 Corriol. Que viu en presència de l’oxigen. Ens cal per respirar. 11 Que pateix l’absència congènita d’un orifici natural. Doble obstacle a la francofoni­a. Sofre

que no permet vocalitzar. 12 Lluís Julià. Proteïna que es troba en el gluten dels cereals. Sí provençal. 13 Menjar fet d’ous d’esturió salats, als quals s’ha aplicat un procés controlat de maduració. Inspectora, en terminolog­ia antiga. 14 Fa la feina de l’imant. Que mig perd el coneixemen­t de tan esvaït com es troba.

VERTICALS 1 Escrivim les inicials del nostre bro amb fil i agulla. Munta a cavall a l’hipòdrom. 2 Bullangós. Premut. 3 Difús com l’espai sideral. Passejar per entre els trompetist­es. Realitat Virtual. 4 Introdueix bombolles en un líquid. Governava. 5 Mul degollat. En Capone. Compatriot­a del mariscal Tito abans de la batussa general balcànica. 6 Malaltia degenerati­va amb nom de consonant. Ho poso a coneixemen­t de tothom: hi estic en contra. Eixir sense l’ex.

7 Cartografi­aren. Anella que pot córrer al llarg d’un pal per a subjectar-hi una antena. Puny d’espasa. 8 Montserrat en versió muricec. Anar a parar. Daves sense el campió. 9 Est. Surti de l’aixeta. Maleters d’espart que pengen a banda i banda d’una bèstia de càrrega. 10 Mec agitat. Disquisici­ó avorridíss­ima. Ho embellim.

11 Esvaïment davant d’una noia abertzale. Del dret pot ser un cosmètic i del revés, un casament. Criatura nabokovian­a.

12 L’anvers prosaic. Això del maçó. El cas que els fem als que no fem cas. Basca, no? 13 Estanyol no permanent que s’allarga seguint l’eix del llit major d’un curs d’aigua. No necessària­ment un patriarca, malgrat l’etimologia. Banda sonora d’una expulsió. 14 Plens d’ones. Netejat amb paper.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain