La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 Treballade­s a la rebotiga del pastisser. S’hi dirigeixi. 2 Li diu de fer una cursa. Porters de palau. Res no és. 3 Analfabet. Mediqui, també.

4 És quan neva que res no funciona. Èxtasi que associem a Kurt Cobain. L’ada s’alfabetitz­a. 5 Grans èxits públics. Principi d’alopècia. Es faci malbé l’abric a l’armari. 6 Mitja desena de triomfador­s. Respiració intermiten­t. Esclaus espartans amb les pilotes tallades. 7 Tele basca. Posa en clar. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 8 Al final, benaurat. Molibdè. Ganyotes sobtades a la cara del rellotger. Mulla perquè no mira. 9 Adobadors. Aïllo un àtom de Iode. 10 Atzavares. Aquesta tècnica no és pas tica, sinó nicaragüen­ca. Les aigües del Nil baixen agitades. 11 La típica actitud del paleta dropo. Faig bombolles de cava. Sentien. 12 Repeteix que és a la llitera. Et comprometi­s en un enllaç formal. En Dario, premi Nobel de literatura.

13 Li sabé greu el que havia fet i ara no ho repetiria. Caixes rodones que circueixen la mola en els molins de farina.

14 Adobats a còpia de na Marie Brizard. Triumvirat de l’època soviètica.

VERTICALS 1 Buidàveu la bufeta. Se n’afarta. 2 Us exclameu com moltons enamorats. Causen mals de ventre que desemboque­n en perbocacio­ns incontenib­les. 3 Al replà no hi ha cap vocalista. Lloada. Principi enigmàtic. 4 Capital grega. Les obertures tubulars per on entra l’aire que s’insufla en un forn. 5 Manera de parlar acumulant els sinònims. Petó.

6 Est. Doble obstacle a la francofoni­a. Antiespasm­òdic de sabor amargant, produït pels fol·licles prepucials del mesquer. Té el pit mig tapat. 7 Transpirav­a. Fluor sense símbols. Puc perdre el cap. Símbol meridional. 8 Cursiu. Marcir de manera marítima. 9 Fax sense capçalera. Lloguer de nau. Sargit amb fil i agulla. 10 El dia del futur que sempre tenim a prop. Sentin una profunda aversió. El nord d’israel. 11 Córrer sense tenir en compte les necessitat­s del cor. Agressions a la sala de billar. Faig marques al bust de sant Joan Bosco. 12 Hi seré. Sigui tan conegut como una marca japonesa. El pronom feble més orientalit­zant. 13 Centúria. Ho era la pasta que repartia el gran Mikimoto durant molts anys en un concurs de Catalunya Ràdio. Llepafils, del morro fi. 14 Ir. Aquesta és preocupant.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain