La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Adobada amb excrements animals. Posseir. 2 Iode. El fa tornar insensible de tant fer-lo respirar èter. Lleure. 3 Vietnam. Els pernils peninsular­s per antonomàsi­a. Ho conec perquè és a la brúixola. 4 Recordar moments intensos. Africà amb oncle. Res no és.

5 L’emperador de la lira. Agafi tres vocalistes. Li feia el llit. 6 Tallo les espigues dels camps de cereals. Posem les avellanes de millor qualitat a la part superior del sac. 7 Fòsfor. Senyal que no és un ànec. Acollit en una residència per a la tercera edat. 8 Raresa d’ateu. Barretines asiàtiques. Mida que equivalia a la distància entre el colze i la mà. 9 Flautí que remet a la sèrie de notes musicals. Napa sense repeticion­s. Atri incomplet. 10 Germana no carnal. Plantes que viuen sobre d’altres que els serveixen de suport però no d’aliment. Intel·ligència artificial.

11 Carns sagnants, per dir-ho a la francesa. Ribes gens romàntique­s. Facin créixer el nombre de moltons al ramat. 12 Sortegi. Sacsejo amb violència. Res no és.

13 Còpula. El sol tal com surt. Temps atmosfèric. 14 Treball de final de carrera. Entitat que té suport financer de tercers.

VERTICALS 1 Moren. Condemnat a l’exili. 2 Est. Costum de menjar raves. Degolli una bèstia. Est. 3 Recordes. Amaneixis amb tòfones. 4 Principi etimològic. Exerceix la facultat de pensar. Sortí. 5 S’estirava quan estava de mal humor. Puntes dels míssils nuclears. A. 6 Planta avets per tots els boscos. Carta que no porta segell. Bona, en absència d’oxigen. 7 Dies sense final. L’aliatge més comú. Emprenyat a la irlandesa manera. 8 Feia la feina del magnet. Empatx. Acaba com comença. 9 Al final, era un brunzit. Netegi una superfície que té ronya adherida. Li sembla veure un dels germans Karamàzov de cua d’ull.

10 Implícites. Peu per aguantar torxes de les que sempre van endavant. 11 Est. Brollava. Auxiliar de pastor, no necessària­ment francès. 12 Portada dialèctica a l’expansió cap al nord-oest. El plat nacional dels valencians. La i grega de l’idiota. 13 Aquests xics en perden una, però els en queda una altra. Magnetitzi­n. Geode que foragita els vocalistes. 14 Conseqüènc­ia immediata de xàfec. Desperfect­e. Presonera amb gonorrea.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain