La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Una mica bruta i desendreça­da. Aquestes tenen el pap tan gros que hi poden guardar molts retrets. 2 Manera d’adquirir el dret de propietat d’una cosa per haver-la usada ininterrom­pudament durant un determinat temps. Fúria contagiosa de ca. 3 Redifusió per Twitter. Tempestes molt sorolloses i una mica passades de moda. Talla que no és ben bé la quaranta, tot i que ho podria semblar.

4 La superfície del satèl·lit natural que tenim més a mà els terrícoles. Baret de copa alta plegable. Clivella. 5 Aquesta està tan afectada per l’atonia que no té manera d’accentuar-se. Fa buits en un metall i els omple d’esmalt negre. 6 L’èider torna tot escuat. Hipèrbole. L’esperat final del combat. 7 Has perdut la porteria de rugbi. Segrestes les Sabines. Davant C fa heavy metal. 8 Fluor. La infusió més apreciada pels pivots uruguaians. Veié com marxava el romà. Organitzac­ió d’actores escanyolit­s. 9 Casa sense sostre. Els deixéssim per morts. Sofre. 10 Menjotejo. Xocat amb la cúpula del Palau del Topkapi. 11 De l’eix. Actitud que sembra zitzània. 12 Mig mort.

Forat. Aprimen de la punta. 13 En un cert sentit, culte donat exclusivam­ent a Déu. Riera petita. 14 Societat limitada. Devastada com una terra desèrtica. Combustió.

VERTICALS 1 Obra de foteta. Li faràs patir molta gana. 2 Múrries com elles soles. Distant l’un de l’altre 60° des de la perspectiv­a d’un observador, s’aplica a dos cossos celestes. 3 Coure. Xicot a Hanoi. Exerceixi el poder a còpia de repartir cacauets. Res no és. 4 Planta amb vuit estams. Presumeix que tothom canta alè alè alea... 5 Expliqui uns esdevenime­nts a qui no els presencia. Albirar pantòcrato­rs. 6 Principi apolític. Persones eixelebrad­es de mena. Base líquida de la cuina mediterràn­ia. 7 Innocent, en el sentit que es deixa enredar. De segona mà. Puny d’espasa. 8 Galleda d’escombrari­es. Llana molt blanca, fina, llarga i lluent. Raresa d’ateu. 9 As. Galetes nòrdiques que tenen tanta anomenada com una sirena. Triftong de la tercera edat. 10 Exacte. Engalipeu algú perquè us pagui diners per no res.

11 Sua en desordre. Quan reia perdia el cap. Anions monoatòmic­s que fan pensar en John Wayne i altres homes clàssics de Hollywood. 12 Don Bosco. Xala amb els números romans. Creat per un músic.

13 Au amb les ales tallades. Sorri. 14 Sortit del port. Recobreixo un metall amb una capa d’estany.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain