La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11889

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Propens a molestar els veïns, bordant ben fort. Flaca de forces, sense vigor. 2 Situades a la pelvis de l’estudiós d’homer. Sego. 3 Nitrogen. Nul i desendreça­t. Faríem com els núvols quan descarregu­en. 4 Arbust de les oleàcies que pot semblar un ocell. T’ho fa veure tot doble, i no és el vi. Boc amb el cap entre les potes. 5 Una grega al carro. El cos del besuc. Autèntique­s. Res no és. 6 L’ocell sagrat dels egipcis. Faci de capdavante­r amb els ramats al seu darrere. Lil·liputenca que no és cap cançó de bressol. 7 Reel sense capçalera. Estació de servei al bell mig del desert. La rereguarda del bosc. Principi caldeu d’urticària. 8 Et mires amb interès totes les fulles. Debanada amb l’aspi. 9 Client de novel·lista. S’ho empesca. 10 Treballar el fang, encara que sembli una condemna. En un cert sentit, terme bioquímic també denominat “pectineste­rasa”. 11 Doble obstacle a la francofoni­a. Sense dits. Mot retorçat. 12 El primer de tots. Ho fèieu servir a l’americana. La lletra que sempre reitera l’emma. Res no és.

13 L’element químic que fa d’antagonist­a en molts westerns. Ho faci amb el nas quan no veu clara una cosa. Principi etimològic. 14 Volum d’algú que també és topònim de mar. Festassa a cal felí.

VERTICALS 1 Llauraríeu la terra per segona vegada. L’anagrama de Rupit. 2 Rere U fa adreça de pàgina web. Relatiu als lobels. Portada dialèctica. 3 Estri per a la feina. Que se’n surt sense cap esgarrinxa­da. El sud es posa al sud. 4 Herbes que els antics empraven per obtenir un colorant groc. Allargamen­ts quasi extàtics d’una síl·laba breu. 5 Les cosines de l’ànec que sempre van descalces. Al final, era impostada. Acaba com comença. 6 Superes l’aversió a la fruita dolça. Arruga rere una Coma. Pregava per la joiera de l’ava. 7 El PEN club en plena agitació. Fer servir les coses a la manera dels americans. Acers, també. 8 Fesol que no vocalitza. Ratllis la roba. Frena l’avenç d’un gos de ramader.

9 Res no és. Acatà les ordres rebudes. Trepitgi. Capital caldea dels mots encreuats.

10 Deduir, també, encara que sembli reduït. Fusió en una sola síl·laba de dues vocals en contacte situades l’una a la fi d’un mot i l’altra al començamen­t del mot següent. 11 Videoarbit­ratge. Encís de contralt. Cinquanta per cent d’avions de combat. 12 Que rellisca i fa lliscar. Persona informada, llegida i sàvia. Acaba com comença. 13 Inexpert en la matèria. Lligàvem. Principi etimològic. 14 Submergir en les tenebres. Posa diners al pot.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain