La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

-

HORITZONTA­LS 1 El llarg i tortuós camí que mena a Ítaca, segons el patró dels Simpson. Fa la feina del novel·lista.

2 Torni a foradar el terra. Covadors. 3 Al bell mig del cel. Navegui pel mar a la manera de Xènius. Remulli. 4 Dia. Els coneixíem mínimament. En un tres i no res. 5 Hi adherim agafadors. Colada.

6 Rodó, però sense rodoneses. El capi amb totes les garanties sanitàries. Si no vols, no hi vagis. Do arcaic. 7 Al final s’hi esplaïn. Església. Calcs que no són de gos. 8 Nitrogen. El joc que incita als pitjors rodolins infantils. Sal agitada. Palíndrom d’ocell. 9 Plaça pública de les ciutats de l’antiga Grècia. Oreneta.

10 Emetre els sons melosos que les oïdes dels insegurs volen sentir. Na Ryan de l’orgasme, la que no era soldat. Escaire. 11 Teixit que precedeix l’adjectiu fluix a la infermeria. La primera interjecci­ó de Quim Monzó al panorama literari. Sabuda greu. 12 Puc perdre el cap. Mercaderie­s que es passen de contraban. Tres de les que rumieu. 13 Alegrem les carns de vedella. En un cert sentit, tremoli. 14 Les pregàries de Truman Capote ho van ser. Festes santes que remeten a un ciri molt especial.

VERTICALS 1 Ventilaran els espais tancats. Assenyala amb el dit índex del fiscal.

2 Preposició d’origen. Doblegui un cos flexible. Domiciliat, sobretot en localitats d’alta muntanya. 3 Humors serosos. Pasta de farina, de mel i de nous cuita al forn que foragita els felins domèstics. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums.

4 Malalties cutànies contagiose­s que no piquen. Bestioles de la pau. 5 No és que siguin seves. Assassinar­à. Entretingu­t.

6 Deies que havies perdut el cap. És quan neva que res no funciona. Esmolat com l’enginy d’algú molt graciós. Sofre. 7 As. Porcions de raïm. Esmoli de la punta. 8 Pupil·la juganera. Humitat de tristesa. Tres en una txapela. 9 Rei sense corona. Endolcir els apicultors. Expressava una certa hilaritat. 10 Faré el primer cop a la pista de tennis. Bandejades, sobretot electoralm­ent. 11 Brutalitat en cru, sense filtre, quasi cruel. Els seus peus ens permeten desplaçar-nos de pressa per sota de l’aigua. Dos d’en Miquel. 12 Plovisquei­g. Ho cedireu en herència. 13 Linx decapitat. Palau noble. Portaré. 14 Acostumats. Guitarres bombades.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain