La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Anem rampa avall fent la croqueta fins a la plaça del Diamant. Pareu. 2 Ermites gens llegendàri­es. Erris. Respiració profunda, en l’eufemisme clàssic de qui la perpetra. 3 Bellugui. Si ho estan les mans és que el cor és calent. Acaba com comença. 4 Iode. Part soluble de la cendra de certes plantes. Els de Peguera són prou coneguts. 5 Les embarcacio­ns més precàries que mai no s’amarren als norais. Roman amb el signe negatiu al capdavant. Aixú quan perd el cap. 6 L’asteca perd el punxó. Estigui amb un cert neguit. Has perdut la porteria de rugbi. 7 Apliqui qualificac­ions despective­s. El club dels navegants rics. 8 Gènere on senyoreja King, Stephen King. Ocell rabassut i palindrúmi­c també conegut amb el nom de territ. 9 Celebració. La part de dalt dels edredons. L’element de la i llatina.

10 Moixó d’or. Adequades. Assiri que no vocalitza. 11 Símbol del conductor novell. Elevat com una muntanya. Quan udola la vocalista. Fúsfor. 12 Els posseeixes. Apèndix filamentós de certes espores que les ajuda a dispersar-se. La més trencadiss­a de l’alfabet. 13 Territori extens cobert de dunes organitzad­es de manera regular. Companys dels uts. Els pelaven. 14 Tipus de bens que foragiten els romans dels seients. Peces de metall que es posen a l’extrem inferior d’un bastó.

VERTICALS 1 Ho tornem a clissar. Poden ser personals o d’ortografia. 2 Prego per un famós doctor lleidatà que va treballar per a la Nasa. Ajupiu. Eremites gens llegendari­s. 3 Puny d’espasa. Bastons de pastor, encorbats a la part superior. Pujada de popularita­t. 4 Baixen cada mes a la recerca d’un fertilitza­dor. Enravenats, tal vegada pel fred insuportab­le. Nitrogen.

5 No pas religiós, perú amant de les xarxes socials. Et plagui. Principi etimolúgic.

6 Així comencen totes les èglogues. Renillo. El bandeges deliberada­ment. 7 Forns de coure terrissa. Mals de ronyó. 8 Facin la feina de sant Martí. Pronunciad­a com un bell proverbi. Gros i bru. 9 El més ruc de la base. Sala de representa­cions dramàtique­s. Bla que pot ser de la cama.

10 En un tres i no res. Tregui immundície­s del fons d’un llac a la recerca d’un Nessie nostrat. L’escandinav­a més fusteriana.

11 El constituen­t súlid més important de a nostra orina. Metall súlid que és Y. Esquerps com porcs degollats. 12 Cavall de treball de mala mena. De les que s’emprenyen fàcilment per sant Jordi. Xip sense incúgnites per establir una adreça informàtic­a. 13 Preposició de cortesia. Àcids que tenen àtoms d’oxigen a la molècula. La sigla que precedí UE. 14 Edictes del tsar. Hidrocarbu­rs presidits per un riu.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain