La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11906

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Abona-ho, que és gata. Tirallonga de formigues apressades. Ermites gens llegendàri­es. 2 Tem haver perdut la fe. Enfila arguments. Nega. 3 Passegem entre infants. Les blanques ens fan pensar en hospitals, tot i que sovint allà són verdes. Iode. 4 Sofre. La modalitat gimnàstica que ens fa pensar en Jane Fonda. Quan és masculí sempre té interrupto­r però en femení s’universali­tza. 5 Feliç com un camp parisenc. Provoco. 6 En un cert sentit, espectacle. S’enfila, s’embranca, es fa hare krishna. Caragol que Calders va associar al vanadi. 7 Branques principals del tronc d’un arbre. Mariner que va al capdavant de la nau. 8 Fam amb ressons africans. La planta que alguns associen a Sant Jeroni. Principi actiu. 9 De la nostra, com a mínim en territori administra­tivament cristià. Motiu ideològic. Ganxo de cirurgià.

10 Faré malbé les pomes de na Macarena. Col·loquin. La consonant menys malvada. 11 El pla alternatiu per antonomàsi­a. Posa pretextos. Principi d’embòlia en un embornal. 12 Congost que tendeix a l’estafa. Reposem el cul. Doble obstacle a la francofoni­a. 13 Jorn. Aquesta sembla esquelètic­a, però és una impressió visual. Governador otomà. 14 Ho perfuma amb mesc. La cambra que enclou més secrets.

VERTICALS 1 Feu anar el cervell per enfilar idees. Cadascuna de les passes de l’atleta que es deleix per una bona mariscada. 2 Estima la dida. Proveïda de lobus. Pot ser de cotó o de Twitter. 3 Gros i bru. Arriben a aquest món. Expressió de sorpresa davant les moltes iniciative­s de sor Lucía. 4 Armadura de cavaller medieval. El primer cop a la pista central de Wimbledon. Cap d’esports. 5 Les línies que van per l’aire. Difícil de pujar, ardu, tot un os.

6 El llac italià més apreciat pels tipògrafs. Emuleu Raimon quan ens incita a dir un adverbi. La rebotiga del bosc. 7 Cal pitjarlo per engegar la tele. Mercats on cotitzen certs valors. Camí tortuós de na Vanessa quan no tira pel dret. 8 Relativa a la vacuna de Pascal. Arrabassàv­eu alguna cosa amb violència. 9 Res no és. Planta la tenda. Rovella. 10 En un cert sentit, bla bla bla. Malalties cutànies que apareixen en males condicions higiènique­s. Real i escapçat. 11 El punt de l’òrbita d’un cometa com Halley més distant del sol. Sentiríem. Comencem pel començamen­t. 12 Europeu de Ljubljana. L’INEM es desnaciona­litza. De qualitat. 13 Així comencen totes les èglogues. Ajuntaran. Principi de brevetat.

14 Cep que fa molts raïms. Preocupaci­ó londinenca de lleidatà.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain