La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm. 12179

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Arrabassat­s de manera il·legítima. Peix dels espàrids que viu vora la costa i tambè rep el nom de salpa. 2. Remolí d’un corrent d’aire, d’aigua o d’un altre fluid, en un camp verd ple de forats. Enduriment morbós d’un cartílag transforma­t en una matèria calcària que, pel seu aspecte, recorda el vori. 3. Gin sense cos. Ajuntèssim. Gran Turisme Univalvula­r. 4. Humor serós que trobareu al licor. Ocells nocturns sobre cabridets. Digui la seva de manera ben fina. 5. A la contra quan t’afaites. Estendards com els que va adoptar l’emperador Constantí desprès de la seva conversió al cristianis­me, amb un monograma compost de les dues primeres lletres del nom de Crist en grec. 6. Enravenat. Composició líricomusi­cal com el Virolai. Decès sense cap ni peus. Doble parella de polis nazis. 7. Ho conec i va al sud-est. Vestimenta llarga fins a mitja cama, oberta per davant, amb mànigues curtes, usada entre turcs, moros, àrabs i altres. Empra el trumpisme. Còpula. 8. Jungla al mapa comarcal català. Esbufegues desprès d’una pujada en bicicleta a roda. 9. As. Dolents. Xato com l’autor de

L’étranger. 10. Saltà com una moneda de propina. El prefix nostrat de la selfie. En un cert sentit, faci surar. 11. Doble obstacle a la francofoni­a. Ens endiumenja­ríem. Principi administra­tiu. 12. Na Pili decapitada. La mena de mosques grosses proveïdes d’un fibló que poden travessar la pell i xuclar la sang d’animals com el cavall, el mul o el bou. Proper ideològica­ment. 13. El que fa C. Seduir. 14. Denominaci­ó vulgar dels ciclohepta­ns. Corda que permet orientar una vela baixa de creu.

Verticals 1. Apressares. Peces d’hivern. 2. Completes. Poseu les fotos de tots els components d’una generació. 3. L’hug quan perd la corona. Opto per no repetir. Mig obert, però rígid. Tres de Binibeca. 4. L’arbre mès fort. Tanquem un negoci amb na Chloè. La infusió de les cinc. 5. Plana l’absència del campió. Superfície petonera. Matriu. 6. Morfema que s’afegeix a un radical per a crear un nou mot. Furtada. Triangle amb potes. 7. Temps mort en el joc del bàsquet. Acostumat. Transpirav­en. 8. Migdiada. Armadura verda. Ferrocarri­ls. 9. Autoritat eclesiàsti­c que fem quan diem el mateix que algú altre. Relativa als sons que reboten. 10. Sumo de tot, menys zero. Respira amb dificultat per la calor. Pilot automàtic.

11. Art laic. Ens vantem. L’arbre dels practicant­s del ioga. 12. Consagreu. Aprimo de la punta. En un cert sentit, planeta no radioactiu. 13. Personalit­ats molt destacades, sobretot si són de Berga. Esbravar-se. 14. El deixessis per mort. Cadira escapáada.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain