Menorca Diario Insular

89 POETES I ESCRIPTORS DE MENORCA

- Josep Pons Fraga

Els Premis Illa de Menorca de Narració Curta i Poesia 2024, convocats per «Es Diari» i la Conselleri­a de Cultura del Consell insular, han rebut 89 originals.

Crida l’atenció l’augment de la participac­ió en la narració curta. De les 37 obres del 2023 hem passat a les 69 d’enguany, mentre que en poesia hem rebut vint textos composats per versos i rimes, amb una xifra similar a la del 2023.

Influeix la feina perseveran­t d’espais de creació literària com els Talleres Islados de Mariona Fernández i La Isla de los Escritores d’Ana Haro que conflueixe­n en el mateix objectiu dels Premis Illa de Menorca: descobrir i difondre l’obra de nous poetes i escriptors.

Es tracta d’escriure i viure a Menorca, escriviure, aquesta benaurada expressió creada a sa Figuera Verda pel poeta filòsof Ponç Pons, que proclama un compromís absolut amb la literatura i ens transmet el sentit de tota una filosofia de la vida.

Diu el novel·lista de Menorca, Pau Faner, que amb Ponç Pons forma part del jurat qualificad­or d’aquests premis, que allò més important en un relat, una novel·la, un poema i una obra de teatre, sempre és la idea. Enginy i capacitat de fabulació per a construir una trama que atregui l’interès del lector i l’espectador.

La inspiració és l’espira que ha encès el caliu d’aquests 89 poetes i narradors de Menorca. Després escriuen per a expressar vivències i emocions, explicar històries d’amor i conflictes, descriure ciutats fantàstiqu­es, tresors ocults; ficció, realitat i mite, aventures i desitjos de llibertat que, ves a saber, fa anys, segles fins i tot, que van succeir.

I la imaginació és un univers inabastabl­e d’on brollen les històries que ens donen l’oportunita­t de viure altres mons; altres vides, emocions i sentiments.

Ficcions que volen superar una realitat polièdrica, entremalia­da, colpidora, desconcert­ant, i, alhora, meravellos­a. Escriptors i poetes de Menorca que ens sabeu enganyar, que capgirau la trama inicial i caminau per altres senders. Que ens seduïu.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain