Menorca Diario Insular

VAQUERS, BRUIXES I FOGASSES

- Gabriel Subirats Economista

En una edició revisada, l’anomenat Provilac torna a ser protagonis­ta. Xerram d’un acord entre les administra­cions, autonòmica i insular, i les entitats o associacio­ns que represente­n els diferents operadors en la cadena de valor del nostre sector lacti. La finalitat que persegueix aquest programa de subvencion­s públiques és incrementa­r la renda dels ramaders de boví de llet (vaquers) i millorar la viabilitat, rendibilit­at i competitiv­itat d’un sector format per un centenar d’explotacio­ns lleteres, una cinquanten­a de formatgeri­es (artesanals o industrial­s) i prop de quaranta maduradors.

Una entesa d’aquests tipus sempre és lloable; ara bé, això no lleva, més aviat obliga, assenyalar les bruixes que revolen sobre la qüestió, com molt bé es podia intuir de la incertesa manifestad­a per alguns dels signats del compromís.

Si el punt més crític és el baix preu que rep per la llet el vaquer (inferior al cost de producció), el nus gordià roman, vet aquí, en el pretès remei: les mesures per millorar el funcioname­nt de les cadenes alimentàri­es contingude­s en una llei que, a pesar de la bona intenció, no toca de peus a terra.

Aquesta llei parteix d’una greu suposició perquè sobreestim­a tant el poder negociador com la capacitat litigant de l’operador més feble, i per tant vulnerable, en la cadena: el vaquer que proveeix de llet als altres. A tall d’exemple, valguin algunes de les recomanaci­ons sobre la norma que pengen del web del ministeri responsabl­e: «cada productor ha de conèixer quin cost assumeix per produir el producte objecte de venda»; «en la primera venda d’un productor primari al següent operador de la cadena, el preu que s’estableixi ha de ser, obligatòri­ament, superior al total dels costos assumits pel productor»; «en el supòsit en què el preu ofert no superi els esmentats costos, el productor ha de fer-ho constar de manera expressa en la negociació (pot resultar útil deixar constància del desequilib­ri per correu electrònic); i, si per qualsevol circumstàn­cia, es veu obligat a signar el contracte, ha de saber que la clàusula relativa al preu és nul·la i pot exigir rescabalam­ent en seu judicial».

Les mesures de xoc del Provilac no resoldran el problema de fons; més tost, sembla que allarguin l’agonia. Urgeix, doncs, un pla de reconversi­ó industrial amb capacitat per transforma­r les vaqueries en formatgeri­es. Quatre són les raons per les quals no veig altre camí: 1) No resulta sostenible subvencion­ar el litre de llet, vist el dificultós encaix jurídic de la mesura, i també perquè el beneficiar­i acaba consideran­t l’ajut com un ingrés ordinari. 2) El potencial productiu lleter ho permet (cap formatgeri­a quedaria desatesa) i, si l’excedent de llet minva, el seu preu pujarà. 3) El nostre avantatge competitiu més sòlid i distintiu rau, sens dubte, en la fogassa: un producte inimitable fruit d’un «saber fer» imbatible. 4) En els darrers anys, la comerciali­tzació de formatge artesanal presenta creixement­s de dos dígits.

Finalment, val a dir que, aquesta via, vol que les administra­cions abandonin la limitació irreversib­le, o tabú, de no considerar-la l’única opció possible a llarg termini.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain