Menorca Diario Insular

LA PAGESIA, LA PRIMERA

- Anton Soler i Ferrater Metge retirat i avi preocupat

Està plovent! I bastant al gust de tothom. Motiu d’alegria. Ha fet molta calor aquests dies passats, molts arbres van brotar, què passarà si ara fa fred i vent? No cal dir que els pagesos viuen amb neguit aquest clima desbocat.

Els pagesos i tots els consumidor­s que veuen que la seguretat alimentàri­a pot trontollar.

Què passarà si la pagesia deixa de treballar el camp per un baix rendiment dels cultius degut a les llargues sequeres intercalad­es per pluges torrencial­s devastador­es? O perquè el diesel i fertilitza­nts són cada vegada més cars. O perquè estan farts de tanta burocràcia O perquè arriben els mateixos productes d’altres regions extracomun­itàries més barats, i allí sí segueixen emprant pesticides aquí prohibits?

L’actual revolta de pagesos envaint amb tractors les grans ciutats d’Europa aconseguir­an resoldre tots aquests greuges.

Sobretot l’insultant greuge que el 80 per cent de les ajudes europees de la PAC van a parar només al 20 por cent dels cultivador­s, és a dir als grans propietari­s i grans corporacio­ns, que es dediquen a una agricultur­a industrial completame­nt insostenib­le.

El 80 per cent dels cultivador­s, els petits pagesos, els que es dediquen a una agricultur­a familiar de proximitat, molts d’ells ecològica, només reben el 20 per cent de les ajudes. Insultant!

El sector primari, el qual ens proveeix d’aliments saludables, i ens cuida el paisatge, que ens protegeix contra els incendis, i a damunt ens ajuda a captar l’excés de CO2 atmosfèric, sens dubte és el primer, el més important.

Els pagesos i pageses han de pujar i pujaran en l’escala social per damunt de molts profession­als. Som-hi!

Els pagesos i pageses han de pujar i pujaran en l’escala social»

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain