Menorca Diario Insular

Patrimoni que creua fronteres

L’arqueòleg Joaquim Pons i el coordinado­r de Menorca Talaiòtica, Cipriano Marín, publiquen un llibre que recull totes aquelles dades i caracterís­tiques del llegat prehistòri­c de l’Illa

- Pablo Rodríguez

La Menorca Talaiòtica, entesa com «una odissea ciclòpia insular». Amb aquestes paraules referides a les antigues construcci­ons amb grans pedres antigues, l’arqueòleg Joaquim Pons i el coordinado­r de l’expedient de Menorca Talaiòtica, Cipriano Marín, autors de «Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial», defineixen aquesta mateixa obra que han elaborat de manera conjunta.

L’objectiu del llibre no és un altre que acostar el patrimoni arqueològi­c de Menorca a la població insular i els seus visitants.

Un 5% de superfície talaiòtica

La publicació recull tot el llegat prehistòri­c de l’Illa, obrint una finestra molt important al passat talaiòtic de Menorca.

Si atenem al conjunt dels nou components seriats que integren la Llista del Patrimoni Mundial, ens trobem amb què aquests abasten fins a 3.527 hectàrees. És a dir, representa pràcticame­nt el cinc per cent de tot el territori de l’Illa.

El llibre també fa referència, entre altres, a la geologia de l’Illa, la qual ha condiciona­t un paisatge marcat també per l’empremta dels assentamen­ts humans des de la prehistòri­a. Havent-hi una gran diferència morfològic­a entre el sud i el nord de Menorca, la part austral alberga la immensa majoria dels jaciments arqueològi­cs pel seu terreny uniforme, lleugerame­nt inclinat cap a la mar i tallat per nombrosos torrents que desemboque­n a la mar.

Mirada al futur

Per tant, la Menorca Talaiòtica és considerad­a un bé cultural que requereix totes les mesures de protecció.

El recent reconeixem­ent per part de la Unesco la situa com un valor universal excepciona­l, la qual té una importànci­a cultural i natural extraordin­ària que no tan sols repercutei­x a Menorca, sinó que també transcende­ix a la resta d’Espanya i del món.

 ?? ??
 ?? Portada del llibre. ?? Els jaciments arqueològi­cs deixen estampes nocturnes increïbles.
Portada del llibre. Els jaciments arqueològi­cs deixen estampes nocturnes increïbles.
 ?? Fotos: MENORCA TALAIÒTICA, PATRIMONI MUNDIAL ??
Fotos: MENORCA TALAIÒTICA, PATRIMONI MUNDIAL

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain