Menorca Diario Insular

Un temps que ja no tornarà

’Menorca desaparegu­da’ mostra quatre-centes fotografie­s antigues

- Toni Seguí

Laura Piris, Esther Cladera i Pau Salort són els autors de «Menorca desaparegu­da», un nou llibre de 376 pàgines que inclou quatrecent­es fotografie­s antigues de Menorca que ha estat editat per la catalana Editorial Efadòs. No es tracta d'una simple recopilaci­ó fotogràfic­a, donat que s'inclouen uns textos que contextual­itzen les imatges i, a més, deixa constància dels artífexs d'aquestes, els fotògrafs profession­als i també els amateurs.

La iniciativa d'Editorial Efadós va prendre cos el 2022 quan Laura Piris, Esther Cladera i Pau Salord, que anteriorme­nt havien treballat conjuntame­nt a l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca, van fer una selecció de les quatre-centres fotografie­s que surten al llibre, prop del 80 per cent a partir de les imatges conservade­s a l'Arxiu creat pel Consell

insular (AISM-CIM), format amb diferents fons dipositats per particular­s, i la resta de la Biblioteca de Catalunya (BNC), l'Institut Cartogràfi­c i Geològic de Catalunya (ICGC) i diferents col·leccionist­es de l'Illa.

El llibre està format per dotze capítols, un per cada municipi de l'Illa -a més de Fornells- començant per torres de defensa i m olins fariners; un altre a les feines i oficis; i el darrer a les festes patronals, que en aquesta ocasió es mostra per ordre cronològic del calendari festiu, començant per les festes de Sant Joan i acabant per les de la Mare de Deú de Gràcia.

A la introducci­ó, els autors afirmen que la fotografia va arribar a l'Illa gràcies als fotògafs ambulants provinents de Barcelona i de Palma que feien estada alguns dies a l'Illa per fer retrats i de després se n'anaven, però ben prest van aparèixer alguns de profession­als i diversos d'amateurs, aquests gràcies a que les càmeres fotogràfiq­ues van tenir uns preus més populars, que van fer créixer el nombre d'instantàni­es amb temàtica menorquina. «Aquest llibre s'ha pogut realitzar gràcies a aquests pioners i als que els van seguir amb nous procedimen­ts fotogràfic­s, individual­ment o en grups, com els fotoclubs que es van estendre durant el segle XX», apunten.

Així, les imatges que reflexteix­en les pàgines de la publicació es van fer amb diferents motius, com poden ser celebracio­ns, actes, reunions familiars, excursions i amb intencions artístique­s, amb la particular­itat que actualment mostren com ha canviat l'Illa i quins eren els costums i la vida dels menorquins.

Un punt d'inflexió va ser l'arribada de la fotografia en color, en què les postals que al principi van mostrar aspectes típics i costumiste­s, a partir de llavors mostraran les platges urbanitzad­es, hotels ben grans i infraestru­ctures per assegurar al turista el que necessita a part del sol. Les postals dels darrers anys mostren els espais naturals o lleument humanitzat­s, convertint-se en la història dels canvis que ha experiment­at l'Illa respecte del turisme com a principal font econòmica.

Els autors dediquen el llibre a Josep Miquel Vidal Hernández, «tot recordant el seu mestratge» i una fotografia feta per ell dels gegants de Maó en què es veuen alguns músics de la banda de la ciutat tanca la selecció d'imatges.

El llibre «Menorca desaparegu­da» serà presentat el pròxim dia 18 d'abril, a les 19.30 hores, a Can Victory.

 ?? SANS MERCADAL ?? Jocs populars al pla d’en Borràs, la plaça que hi ha a l’inici de la Costa de l’Església, a Alaior.
Foto: Foto:
COSME SANS
MERCADAL /
AISM-CIM COSME
SANS MERCADAL Jocs populars al pla d’en Borràs, la plaça que hi ha a l’inici de la Costa de l’Església, a Alaior. Foto: Foto: COSME SANS MERCADAL / AISM-CIM COSME
 ?? COSME SANS MERCADAL / AISM-CIM - FONS COSME SANS MERCADAL Foto: ?? Arenal de Son Bou i, a la dreta, els dos hotels quan es començaven a construir.
COSME SANS MERCADAL / AISM-CIM - FONS COSME SANS MERCADAL Foto: Arenal de Son Bou i, a la dreta, els dos hotels quan es començaven a construir.
 ?? MONJO / AISM-CIM - COL·LECCIÓ CARDONA GOÑALONS Foto: DIEGO MONJO I ?? Restes arqueològi­ques a Son Saura Nou, Ciutadella.
MONJO / AISM-CIM - COL·LECCIÓ CARDONA GOÑALONS Foto: DIEGO MONJO I Restes arqueològi­ques a Son Saura Nou, Ciutadella.
 ?? ?? llevant i acabant a ponent; un dedicat al patrimoni material com són monuments arqueològi­cs,
llevant i acabant a ponent; un dedicat al patrimoni material com són monuments arqueològi­cs,
 ?? Foto: ANTONI PICÓ VIVÓ / AISM-CIM - FONS ANTONI PICÓ VIVÓ ?? Venedor de peix a Ciutadella.
Foto: ANTONI PICÓ VIVÓ / AISM-CIM - FONS ANTONI PICÓ VIVÓ Venedor de peix a Ciutadella.
 ?? Foto: ANTONI ROCA VÁREZ / AISM-CIM - ANTONI ROCA VÁREZ ?? Ses Moreres, Maó.
Foto: ANTONI ROCA VÁREZ / AISM-CIM - ANTONI ROCA VÁREZ Ses Moreres, Maó.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain