Menorca Diario Insular

Noranta anys ben duits

L’Ajuntament de Maó elabora un programa per celebrar la vinguda d’en Tomeu i na Guida a les festes de 1934

- Toni Seguí

Noranta anys no es compleixen cada dia i per aquest motiu l'Ajuntament de Maó vol celebrar enguany amb un programa d'activitats el 90è aniversari de l'arribada a Maó dels gegants en Tomeu i na Guida que durant nou dècades la seva presència ha destacat en la celebració de les festes patronals i en altres manifestac­ions festives de caire popular.

El primer acte serà el pròxim dilluns dia 1 d'abril, segona festa de Pasqua, quan a les 11 hores tindrà lloc la baixada dels gegants des del local municipal on descansen a l'avinguda Josep M. Quadrado, que utilitza la Colla de Geganters de Maó, fins al Claustre del Carme, on la veterana i sempre jovenívola parella quedarà exposada fins a acabar les celebracio­ns el pròxim mes de novembre.

El maig es celebraran dues activitats per festejar aquesta efemèride tan especial. Per una banda, a partir del dia 6 es podrà visitar l'exposició commemorat­iva dels 90 anys d'en Tomeu i na Guida que s'instal·larà al Claustre del Carme i comptarà amb la presència dels dos gegants. I per l'altra, els dos gegants deixaran per uns dies aquesta ubicació per traslladar-se a l'interior de l'Ajuntament entre els dies 10 i 19 per participar al Maó + Flors.

La pròxima cita serà el mes de setembre amb la participac­ió d'en Tomeu i na Guida en els diferents actes de les festes en honor de la Mare de Déu de Gràcia, quan precisamen­t es compliran els noranta anys de la seva primera sortida pels carrers i places de la ciutat en els actes festius.

Una vegada hagi arribat la tardor, per l'octubre l'Ajuntament ha programat la festa dels 90 anys d'en Tomeu i na Guida i per al novembre es celebrarà una trobada dels dos gegants amb els maonesos i maoneses que enguany també compleixin noranta anys.

Posar en valor

El batle de Maó Héctor Pons va afirmar ahir que la celebració del 90è aniversari dels gegants en Tomeu i na Guida pretén remarcar els noranta anys de la seva presència a la ciutat, durant els quals han passat per diferents etapes i que des de fa uns anys són acollits per la Colla Gegantera de Maó. També va subratllar que la voluntat del programa elaborat és reconèixer la figura dels gegants i la feina que fa la colla de geganters, amb una sèrie d'activitats que aniran des del pròxim dilluns 1 d'abril, en què els gegants baixaran fins al

Claustre del Carme, fins al novembre amb una celebració conjunta dels gegants i els vesins que enguany celebren 90 anys i que són de la mateixa quinta. «Els gegants són un patrimoni de la ciutat i, per tant, són dues figures que represente­n la ciutat fora del municipi i que com a representa­ció institucio­nal justament el que volem també amb aquesta celebració és posar-los en valor que formen part del patrimoni de Maó i sentir-nos orgullosos, no són totes les ciutats que tenguin

gegants amb noranta anys d'arrelament a la ciutat i creim que s'ha de destacar», va assegurar. Pons també va agrair la feina de la colla, col·laboradors, entitats, agrupacion­s musicals, etc., que durant noranta anys han acompanyat els gegants de Maó i als que col·laboraran en aquest aniversari.

El regidor José Manuel García va explicar que amb motiu del referit aniversari s'ha elaborat un logotip commemorat­iu i va justificar que els gegants estiguin ex

posats al Claustre del Carme perquè cada any a l'estiu són un motiu d'atracció per als visitants i, a més, «també convidarem les escoles a venir per explicar-los de primera mà sobre els gegants i s'enduran de record una auca amb la seva història i un estoig de pintures».

El cap de la Colla de Geganters de Maó, Oriol Camps, va expressar l'orgull dels membres per poder celebrar aquest anivesari i també va expressar el desig d'arribar al seu centenari.

EN TOMEU I NA GUIDA Héctor Pons subratlla que la parella de gegants són un patrimoni de la ciutat a conservar

 ?? Foto: GEMMA ANDREU ?? José Manuel García, Héctor Pons i Oriol Camps amb els gegants na Guida i en Tomeu.
Foto: GEMMA ANDREU José Manuel García, Héctor Pons i Oriol Camps amb els gegants na Guida i en Tomeu.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain