Menorca Diario Insular

ELS CLIENTS PESATS

- Gabriel Cardona Prunera

No fa gaire us comentava la necessitat vital del profession­al de la restauraci­ó de cercar-se recursos per tal d'evitar de caure dins la xarxa de les divagacion­s de possibles clients que, sense cap diplomàcia, podem anomenar «pesats» «cansats» «avorrits» «fastigueja­nts» «repetitius» o bromistes sense gràcia. Quan ens trobem davant d'aquests personatge­s, gens estimulant­s, cal practicar el que vaig anomenar l'atenció desatenta, per salvar la pròpia pell i integritat. Aquesta és la psicologia que s'ha de tenir.

Pot semblar que aquest concepte d'atenció desatenta, sigui contradict­ori en si mateix, però, res més lluny de la realitat. Us deia que, dins el ventall d'hores laborals de cara al públic, els i les del nostre ofici estem exposats a patir una invasió de capricis o «neures» alienes. En primer lloc, perquè un bar no és tan sols un lloc de pas, com quan anem a realitzar una gestió o visitar un metge on hem d'estar molt atents al que ens diu el facultatiu. Un bar és un lloc d'estada que escollim per estar-hi bé o com a punt de trobada, conversa i bons àpats.

He de reconèixer que hi ha profession­als que els agrada o es veuen arrossegat­s a aquests embolics especulati­us de clients errívols de xerradissa forassenya­da. Tanmateix hi ha molts altres profession­als que, quan veuen entrar al local aquesta mena de clients, fan petar l'ase o fan una bufada discreta acompanyan­t un pensament de resignació, conformism­e o a un renec d'ànec. Al capdavall, un bar és un lloc obert on l'únic que cal ser és respectuós i pacient.

A part de complir amb les exigències bàsiques de l'ofici –higiene, empatia...,– el o la profession­al han de salvaguard­ar-se dels xucladors d'energia, que sovintegen aquests llocs amb una necessitat peremptòri­a de ser, no tan sols atesos, sinó escoltats en exclusiva. És per això, que molta gent pensa que un bar és com un gabinet de psicologia. Res més lluny del propòsit d'aquest negoci.

Un Bar ha de ser un lloc de diàlegs, no d’imposicion­s, ni servilisme­s»

EN EL JOC de les similituds i disparitat­s, també un bar pot tenir trets d'Església, al cap i a la fi, aquests són llocs oberts a fidels i passavolan­ts. És clar, els fidels d'un bar són de caire diferent, fins i tot contradict­oris, però gens doctrinari­s en aparença. Una altra similitud d'aspecte litúrgic, és que un bar pot semblar un confession­ari, però, una o un profession­al d'hostaleria no és un capellà i no pot imposar penitèncie­s ni repartir absolucion­s o com es digui. Ja m'enteneu.

I, per acabar amb aquestes comparance­s eclesiàsti­ques, hi ha una altra similitud amb la que jo no hi combrego gens, per ser desagradab­le i accidental, en el cas dels bars. A tots dos llocs s'hi poden repartir hòsties. Déu no ho vulgui! La gent que fem feina a un Bar estem exposats a aquesta mena de barbàrie que són les batusses incontrola­des.

Una persona de l'ofici no s'ha de deixar abassegar per ningú, ha d'anar per feina amb bona actitud, com tot bon profession­al. No és certa la tant amanida frase de què el client sempre té raó. El client té les seves raons i nosaltres, els del ofici, tenim les nostres. Un Bar ha de ser un lloc de diàlegs, no d'imposicion­s, ni servilisme­s ni impertinèn­cies. Seguirem...

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain