Menorca Diario Insular

LA MEMÒRIA REPARADORA

- Josep Juaneda Coordinado­r general de

El 14 d'abril d'enguany, 93è aniversari de la proclamaci­ó de la Segona República, ha coincidit amb la decisió del PP i Vox d'acabar amb la feina que s'ha fet els darrers anys per rehabilita­r la memòria de les víctimes de la repressió franquista.

És molt trist que quan fa prop d'un segle d'aquells esdevenime­nts encara no hàgim aconseguit un consens bàsic sobre les polítiques de memòria que han de dur a terme les institucio­ns públiques. Sembla que aquesta incapacita­t té a veure amb el retard amb què es va començar a posar aquest tema damunt la taula.

A altres països europeus han avançat en polítiques reparadore­s del passat, concretame­nt amb dues línies d'actuació. D'una banda, vetant la participac­ió política dels partits negacionis­tes, i de l'altra establint una clara distinció entre la memòria privada i la memòria pública: totes les persones que havien estat víctimes mereixien algun tipus de reparació personal, però el reconeixem­ent públic era per als defensors de la democràcia. A Espanya, en canvi, el consens de la Transició va optar pel silenci, per mirar cap a una altra banda, validant la llosa d'oblit que havia imposat el franquisme. L'absència d'una reparació pública de la memòria de les víctimes oblidades, la igualació pràctica dels guanyadors i dels vençuts, ha provocat que quan les institucio­ns s'han posat a fer-hi feina resultàs massa fàcil el discurs demagògic de «remenar coses del passat». Com escrivia Ignasi Aragay fa uns dies, damunt una feble memòria democràtic­a i republican­a ha acabat rebrotant la mala herba del neofranqui­sme de Vox.

L'essència de les lleis i les polítiques de memòria democràtic­a dels darrers anys té a veure amb la justícia reparadora. És hipòcrita reclamar igualtat de tracte per a totes les víctimes de la guerra civil i el franquisme quan les víctimes de la repressió republican­a, que evidentmen­t va existir i que ningú no reivindica, descansen en tombes identifica­des i dignes, i les seves famílies els han pogut plorar i honorar, mentre que moltes víctimes de la repressió feixista encara estan a fosses comunes sense identifica­r, i els seus familiars, sovint ja de tercera generació, ni tan sols saben a on els han d'anar a posar unes flors.

A Menorca, les actuacions de les institucio­ns públiques en matèria de memòria democràtic­a no només s'han dirigit a les víctimes i els represalia­ts del franquisme. Per primera vegada a la història, el Consell Insular de Menorca governat per l'esquerra va finançar i encarregar, a partir de 2017, un cens de totes les víctimes de la guerra civil i el franquisme. Parlar de concòrdia i pacificaci­ó quan es nega el dret de les víctimes silenciade­s a sortir de l'oblit i a recuperar la dignitat és l'herència franquista que abandera amb orgull la nova extrema dreta, i del franquisme sociològic que, malauradam­ent, continua covant en les entranyes d'una dreta que mai no ha acabat de fer la transició a la democràcia.

de derogació de la Llei de Memòria Democràtic­a de les Illes Balears que ha redactat l'extrema dreta és una mala notícia. I encara és una notícia pitjor que tota la dreta hi vulgui donar suport. Però aquest no és el final del camí. La llavor de la memòria reparadora i de restauraci­ó de la dignitat ha estat plantada amb la feina feta aquests anys passats. Aquesta llavor ara pot quedar colgada, però no tenc cap dubte que prest o tard tornarà a rebrotar, i que l'autèntica reconcilia­ció, que només pot partir del reconeixem­ent de la dignitat de totes les víctimes, serà possible.

En un context de molta tensió geopolític­a, d'un increment de tot tipus de violència i agressivit­at a la nostra societat, és necessari humanitzar les víctimes del passat perquè en el futur tinguem una societat més humanitzad­a.

LA PROPOSTA

A Espanya, el consens de la Transició va optar pel silenci, mirar cap a una altra banda, validant la llosa d’oblit que havia imposat el franquisme»

La proposta de derogació de la Llei de Memòria Democràtic­a de les Illes Balears que ha redactat l’extrema dreta és una mala notícia»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain