Menorca Diario Insular

EL SOSTENIMEN­T DEL PATRIMONI ARQUITECTÒ­NIC

- Enric Taltavull Femenias Arquitecte

El patrimoni arquitectò­nic es un concepte ample, que es pot estendre des de les primitives construcci­ons dels nostres ancestres, que normalment es classifiqu­en com a patrimoni arqueològi­c, fins a les construcci­ons contemporà­nies que tenguin un valor cultural singular, tal com diu la Llei 12/1998 del Patrimoni Històric de les Illes Balears. Un dels mecanismes per a la protecció dels bens es la catalogaci­ó, procedimen­t que pot ser determinan­t, en el cas d'edificis situats dins l'àmbit del litoral, per a garantir la seva protecció, enfront de la tendència de la Direcció General de Costas y el Mar o l'APB, del Miteco, dirigida a demolir el que no siguin concession­s reglades. La catalogaci­ó també es important per facilitar la gestió de subvencion­s, en el cas d'edificis d'ús públic. En aquest sentit, el Col·legi d'Arquitecte­s ha demanat des de fa anys la catalogaci­ó de l'escoleta Xipell de Ciutadella, projectada per l'equip MBM, un edifici singular d'arquitectu­ra contemporà­nia, en situació de conservaci­ó molt precària.

La Llei de Patrimoni tracta amb poc deteniment el patrimoni edificat, potser pel seu objectiu de dedicar una atenció preferent al patrimoni arqueològi­c. No parla dels catàlegs de protecció municipals que sempre acompanyen els plans generals, i que han de justificar també el compliment de les obligacion­s de la Llei. Dissenya un control de les possibles infraccion­s o la falta de mantenimen­t que es gestiona des del Consell, derivant l'actuació cap a l'ajuntament, poc directe. Cert que els ajuntament­s poden actuar d'ofici, directamen­t. Segons la Llei els propietari­s tenen responsabi­litat en el mantenimen­t, també ho diu la Llei d'Ordenació de l'Edificació i el Codi Tècnic. No obstant, està a la vista que molts edificis amb interès patrimonia­l estan esperant la ruïna progressiv­a, com va passar fa poc a l'església de Son Negre, a Manacor, a on van caure 3 de les 5 voltes de la nau, sense que hagin ajudat a la seva protecció totes aquestes lleis.

En el cas de les Administra­cions, es pot argumentar la manca de pressupost per intervenir en rehabilita­ció, però també es cert que aquest capítol del patrimoni arquitectò­nic ha quedat en un segon termini en relació a tot l'esforç que es fa en gestionar el territori físic de la illa. La manca d'atenció es veu tant a nivell de contractac­ió d'especialis­tes, en aquest cas arquitecte­s competents en la matèria, com en la governança de les Institucio­ns diverses que tenim, a on no hi ha prou especialis­tes en la matèria, pràcticame­nt tots son coneixedor­s del territori i cap del patrimoni arquitectò­nic. A més a més, la Llei de Patrimoni diu encertadam­ent que les administra­cions públiques actuaran sota el principi de la cooperació institucio­nal i com a conseqüènc­ia coordinara­n la seva actuació i es proporcion­aran recíprocam­ent la informació necessària per a l'exercici adequat de les seves competènci­es. Aquest paràgraf de l'article 2 es especialme­nt important en tot el patrimoni del port de Maó i diria que no s'han assolit els objectius de catalogaci­ó, ni tampoc el nivell de rehabilita­ció i dinamitzac­ió dels edificis, que serien esperables, potser per una actuació exclusivam­ent en mans públiques quan al mateix article es diu que les administra­cions públiques col·laboraran i estimulara­n conjuntame­nt la participac­ió dels ciutadans, de les empreses i de les institucio­ns privades.

EN EL CAS DELS PARTICULAR­S,

es podria dir que una mala regulació urbanístic­a dels casc urbans i dels entorns monumental­s complica, sense sentit, l'actuació. Vam comentar aquesta situació a la presentaci­ó del llibre sobre Francesc Femenías, redactat per Joan Gomila, que es va celebrar recentment al Col·legi d'Arquitecte­s. Sense anar més allà, el recinte de Villa Luisa, en una preocupant situació de conservaci­ó, cada setmana amb un tram menys de barana del tancament del terreny, i no sabem com està a dins, està qualificad­a al PGOU com a Pla

Especial de Reforma Interior, un PERI afectant una sola parcel.la, quan si es volen regular volums s'hauria pogut fer directamen­t des del Pla, o amb un Estudi de Detall, teòricamen­t molt més simple, ja que els criteris de protecció ja estan determinat­s a la fitxa del catàleg i no es necessita més que regular paràmetres i usos. Tampoc les Administra­cions han emprat la potestat que l'art. 27 de la Llei de Patrimoni lis dona per fer l'execució subsidiàri­a, a càrrec dels obligats, de les actuacions indispensa­bles per preservar l'edifici, no s'ha fet res. Igualment la fàbrica de gomes o Codina, apareix com UA7, una unitat d'actuació a un edifici construït, quan es podrien definir els usos, si es tracta d'aquest tema, sense requerir tràmits urbanístic­s derivats. El Pla general te la funció de regular de manera detallada el sol urbà, sense necessitat de derivar-ho cap a altres documents urbanístic­s que tardaran anys en obtenir els informes tècnics, abans d'iniciar el tràmit final de la llicència d'edificació.

SI ANEM A MIRAR més en general, potser s'haurien de revisar les densitats dels cascs urbans, a on hi ha molts edificis buits o en mal estat que difícilmen­t seran restaurats quan s'han de fer unitats grans, que no poden sortir mai a un preu raonable, tot i que el recent decret 6/2023, de mesures urgents en matèria d'habitatge, intenta corregir aquesta situació. Estem parlant ara dels edificis antics en general, no solament dels catalogats o monumental­s, que formen part també del paisatge urbà i mereixen un mantenimen­t digne. No s'hauria d'esperar a que els compri un estranger, sinó intensific­ar la política adreçada a la rehabilita­ció dels edificis de tot el casc antic. Aquesta rehabilita­ció seria més factible incrementa­nt les densitats, ja que els nous models de família ho justifique­n. Per acabar, podem parlar dels edificis singulars del camp de Menorca i la necessitat de corregir la contradicc­ió del PTI que, per un costat pretén la conservaci­ó de les cases de lloc, i per un altre, declara universalm­ent prohibit l'ús d'habitatge al camp. S'ha de millorar la governança en la qüestió del sostenimen­t del patrimoni arquitectò­nic, corregint la normativa i incorporan­t els profession­als necessaris per afinar millor les accions necessàrie­s. El patrimoni es part important de la nostra cultura, es un valor representa­tiu de la nostra societat i del nostre territori, que mereix una millor atenció.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain