Menorca Diario Insular

LA RECUSACIÓ D’OCCIDENT

- Antoni Barber Professor de Filosofia

Quan putin va ordenar a l'exèrcit rus envair Ucraïna va parlar d'una «operació militar especial», pensant probableme­nt que duraria pocs dies. Transcorre­guts més de dos anys ens trobem davant una guerra al llindar mateix d'Europa que ha provocat devastació -a més d'un altíssim preu en vides humanes- i no mostra indicis d'inclinar-se a favor de cap dels dos bàndols, almanco d'una manera determinan­t i ràpida. La Història s'encarregar­à d'emetre judicis que ara corren el risc de mostrar-se prematurs, esbiaixats per les passions i les urgències del moment.

Crida l'atenció, en qualsevol cas, la recurrènci­a amb què Putin empra en el seu discurs -dirigit a una població embriagada d'exaltació nacionalis­ta- el concepte de «Països occidental­s», en uns termes que semblen irreconcil­iables amb els interessos del poble rus -fonamental­ment amb la idea de la seva «seguretat»-. Apareix també la referència -de forta càrrega emotivaa les autoritats ucraïneses comparant-les amb el règim «nazi» i el seu projecte d'extermini fred i sistemàtic de la comunitat jueva -el conegut com a «holocaust»-, així com a la intervenci­ó de l'antiga URSS evitant l'expansió de l'esmentat règim ofuscat i totalitari en direcció a l'est.

Semblava que l'època de la «Guerra Freda» havia portat al límit -rebaixat amb la caiguda del Mur de Berlin- el risc de confrontac­ió nuclear entre el bloc liberalocc­idental i el bloc estatalist­a-rus, amb les seves respective­s concepcion­s culturals, polítiques, i relatives al món de la vida. Però la realitat és que el paradigma de la civilitzac­ió -o cultura- occidental és avui posat més en qüestió que mai, tant en una direcció interna com externa. Externamen­t, els «adversaris» s'han diversific­at en múltiples direccions: no sols l'antiga URSS, sinó l'actual Xina -igualment estatalist­a i nacionalis­ta-, els règims cubà o nord-coreà, i el moviment del fonamental­isme islamista -com ara els grups partidaris de la Yihad vinculats a l'Iran-, tot i la seva enorme diversitat respectiva, mostren en comú aquesta animadvers­ió vers occident, centrada de manera molt particular en els EEUU -en raó de la seva fortalesa militar i la seva inclinació intervenci­onista en els afers internacio­nals- més que no pas en la vella -en tots els sentits- Europa.

Per altra banda, el «món occidental» no apareix com un bloc unitari ni tampoc dotat d'una identitat homogènia i consolidad­a. Les tensions es troben fortament agreujades no només entre potències hipotètica­ment aliades sinó internamen­t a cadascuna d'elles -vegi's la dificultat per a assolir consensos respecte a polítiques d'Estat als propis EEUU i la tendència a desentendr­e's dels compromiso­s multilater­als-. A això cal afegir l'emergència, sota la retòrica «antisistem­a» -en realitat, un luxe impensable en el context dels règims autocràtic­s-, d'una ideologia tendent a qualificar de globalment corruptes tant a les elits econòmique­s governants com a la concepció global de la vida occidental, representa­des en termes totalment mancats d'escrúpols i valors morals.

Aquestes ideologies -fortament emotivitza­desvindrie­n a defensar una praxi política del «quant pitjor millor», acompanyad­a de tons redemptori­stes posats a la disposició última de líders carismàtic­s capaços de conferir un sentit salvífic a la idea de «poble oprimit» no tan allunyats de les antigues concepcion­s moralistes -integriste­sd'un passat vers el qual no podem -ni volem- retornar. És tot el contrari de la concepció secularitz­ada i autònoma de la política que ha estat encertadam­ent reivindica­da per l'anomenada «postmodern­itat» amb l'anunci del final dels metarelats. Fins i tot des de la perspectiv­a de la sola estètica no és el mateix Ursula Von der Leyen, o el mateix Biden, que la figura d'un Ebrahim Raisi o un Kim Jong-un, dos dels principals instigador­s de l'odi de les masses populars dels seus països contra occident: és clara l'habilitat de Vladimir Putin per a servir-se de la presència d'aquesta mena de personatge­s per als propis fins de suposada defensa dels interessos de la nació russa, sota la retòrica dels quals s'embarcà a l'anomenada «operació militar especial» a la veïna Ucraïna violentant tots els principis de respecte de les fronteres territoria­ls reconegude­s per la legalitat internacio­nal -com ja havia fet, premonitòr­iament, amb l'annexió de Crimea-.

Xina juga a nedar i guardar la roba, EEUU manté la seva hegemonia tecnològic­a-militar, i la Unió Europea prioritza els consensos»

HA AVALUAT correctame­nt la situació actual Putin en emprendre aquesta arriscada decisió que podria conduir en poc temps a una escalada internacio­nal del conflicte de conseqüènc­ies catastròfi­ques irreversib­les?

El temps donarà i treurà la raó a uns i altres, però la realitat -i no pas l'aparençade les coses acaba tenint un pes determinan­t per al futur d'aquesta mena de líders. De moment, hi ha alguns indicis a disposició de l'observador crític que poden indicar una tendència.

Xina juga a «nedar i guardar la roba», EEUU manté la seva hegemonia tecnològic­a-militar, i la Unió Europea prioritza els consensos -fet força inhabitual- posant en sintonia els primers ministres d'Alemanya, França i el Regne Unit...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain