Mundo Deportivo (Barcelona)

“ELS NOSTRES ESPORTISTE­S FA ANYS QUE DESTAQUEN EN LES COMPETICIO­NS ESTATALS”

-

Després de tancar la temporada 2016-2017 amb el bon gust dels Summer Deaflympic­s, competició en què hi va haver participac­ió catalana, parlem amb Benet Muñoz Fernández, president de la Federació Esportiva de Sords de Catalunya, sobre aquesta competició, així com dels principals reptes que té la federació que presideix de cara a la pròxima temporada.

Quina valoració fa d’aquesta temporada 20162017?

La valoració que podem fer d’aquesta temporada realment és molt positiva per a nosaltres, per a la nostra federació, ja que comptem amb una gran varietat de discipline­s esportives, però sempre amb la il·lusió que la temporada següent sigui encara millor per a nosaltres. Ha sigut una temporada molt especial perquè els esportiste­s han estat motivats, ja que se celebraven els Summer Deaflympic­s.

Ja és moment també de començar a preparar la propera temporada. Quins objectius us heu marcat?

Els objectius i les línies a seguir que tenim marcades per a la següent temporada són la creació de competicio­ns de menors, ja que volem créixer en aquest àmbit concretame­nt; també volem acollir grans esdevenime­nts a partir d’aquesta temporada, ja que ens sentim molt motivats en aquest àmbit. Aquest any un club de la nostra federació, el CES BADALONA, participar­à en un Campionat d’Europa Sub21 i és una gran alegria per a la federació la seva participac­ió, amb un equip ple de jugadors molt joves; i, per descomptat, seguir creixent en les nostres competicio­ns més habituals aquí a Catalunya

Quins són els esports que s’engloben dins la vostra federació?

La nostra federació engloba el futbol, futbol sala, pàdel, bowling, escacs, petanca, dards i basquetbol, tant pel que fa a les categories masculines com femenines.

Com descriuria el nivell dels esportiste­s catalans en l’àmbit de l’Estat espanyol?

El nivell dels nostres esportiste­s a l’Estat espanyol en els diferents Campionats d’Espanya en què participen és bastant bo. En algunes modalitats esportives, ja fa un bon grapat d’anys que els nostres esportiste­s destaquen, fent-nos sentir d’allò més orgullosos amb els resultats que obtenen any rere any.

El més de juny passat es van disputar els Summer Deaflympic­s. Ens podria explicar en què consisteix­en i cada quant es disputen?

Els Summer Deaflympic­s s’han celebrat aquest any del 17 al 30 de juliol a la ciutat turca de Samsun. Aquests se celebren cada 4 anys alternant cada 2 anys amb els Winter Deaflympic­s. Alberguen 22 modalitats esportives diferents, serveixen com a reivindica­ció de la societat sorda amb les seves notables barreres de comunicaci­ó i que dia a dia lluiten per trencar-les. D’altra banda, aquí a Espanya, a una ciutat en concret, s’està fent un projecte per poder presentar una candidatur­a oficial, però després de les últimes negociacio­ns encara no s’ha pogut arribar a un acord. Aquest any hem pogut veure com 2 àrbitres sords catalans han estat als Deaflympic­s xiulant diversos partits en la disciplina del basquetbol.

Va haver-hi participac­ió catalana. Quin va ser el paper dels esportiste­s catalans als diferents esports en què van participar?

Hi ha hagut participac­ió catalana als Summer Deaflympic­s aquest any en els esports de bowling, ciclisme i atletisme, amb uns resultats d’allò més bons i que deixen una bona imatge de l’esport català.

Amb quants federats compteu actualment?

Actualment tenim uns 677 esportiste­s federats, sense comptar amb tots els esportiste­s que participen en torneigs i activitats de la nostra federació que són de lliure inscripció, per a la promoció de l’esport de les persones sordes i que no disposen de llicència federativa. Per això el nombre de persones sordes que practiquen esport és molt superior i treballem per poder augmentar-lo.

Per a la gent que no coneix la vostra federació, i que pateix algun tipus de discapacit­at auditiva, què els diríeu perquè s’animessin a provar algun esport?

Moltes federacion­s disposen d’esportiste­s sords als seus clubs afiliats, sords o amb alguna hipoacúsia. Ens agradaria i seria un plaer poder comptar amb aquests esportiste­s també a la nostra federació, i que coneguessi­n l’ambient de la comunitat sorda en l’esport, un ambient diferent i alhora molt bonic de viure. Així doncs animem a tots els esportiste­s sords o amb alguna hipoacúsia que ens visitin a la nostra federació per participar en les nostres lligues, torneigs o perquè simplement s’informin del funcioname­nt dels nostres esports i la nostra federació.

Quins són els reptes més immediats de la Federació Esportiva de Sords de Catalunya?

El repte més immediat que tenim ara mateix és l’organitzac­ió del 39è Campionat Esportiu de Sords de Catalunya, que el 2018 se celebrarà a Ripoll. Seran 3 setmanes de competició de caps de setmana on acudiran els millors esportiste­s per enfrontar-se i ser campions de Catalunya. També valorar i organitzar un Campionat d’Espanya per Seleccions Autonòmiqu­es de Futbol aquí a Catalunya; i, per últim, preparar totes les nostres seleccions catalanes de cara als enfrontame­nts que tindran durant tota la temporada 2017/2018. Així doncs volem donar un missatge a tothom que ens pugui llegir animantlos perquè coneguin l’esport sord, un esport on podran veure, a banda de competició, una cohesió i una familiarit­at especial

“Des de la federació treballem perquè el nombre de persones sordes que practiquen esport sigui superior” “Ripoll acollirà, el 2018, el Campionat Esportiu de Sords de Catalunya: 3 setmanes de competició amb la participac­ió dels millors esportiste­s”

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain