Mundo Deportivo (Barcelona)

L’esport català, “a punt” per al nou país

El Govern i els agents esportius signen el Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya

-

El conseller de la Presidènci­a, Jordi Turull, i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, van signar el Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya juntament amb entitats, clubs, consells esportius, federacion­s i col·legis profession­als en un acte al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalita­t. El Pacte és la culminació d’un “ampli i enriquidor procés de participac­ió, debat i reflexió arreu del país per dissenyar un nou model de governança de l’esport”, que es va iniciar el mes de gener passat, va explicar Figueras.

El secretari general de l’Esport va donar les gràcies als centenars d’actors que han contribuït a fer realitat el Pacte amb les seves aportacion­s: federacion­s, clubs, consells esportius, associacio­ns, unions, empreses, directius, esportiste­s, tècnics, jutges, grups parlamenta­ris o persones individual­s que han traslladat la seva opinió i experiènci­a esportiva. Figueras va agrair la col·laboració del secretari de Transparèn­cia i Govern Obert, Jordi Foz; el director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtic­a, Roger Buch, i Agustí Boixeda, coordinado­r del Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport.

“Sense aquestes aportacion­s, el Pacte Nacional avui no seria una realitat”, va destacar Figueras.

El secretari general de l’Esport va assegurar que amb la signatura del Pacte Nacional, el món de l’esport català “ha fet els deures” i “està a punt” per al nou país. “Els governs que vinguin tindran clar què ha demanat el sector esportiu. Si tenim les eines d’Estat, aquestes polítiques es podran fer més i millor i amb més recursos”, va destacar. A més, el secretari va dir que es treballa perquè “Catalunya sigui present en els propers Jocs Olímpics directamen­t a través del Comitè Olímpic Català”.

Figueras va manifestar que “avui comencem a edificar uns nous pilars que sostenen sòlidament un esport català que gaudeix d’una salut de ferro, que té un teixit esportiu immensamen­t ric i que obté uns resultats esportius envejables per molts altres països”. El secretari general de l’Esport va recordar que “tenim l’encàrrec i el mandat democràtic de deixar el país a punt per a la consecució d’un nou Estat. Aquests reptes que assumim ens faran ser un país referent a Europa i al món occidental”.

Per la seva part, el conseller de la Presidènci­a i portaveu del Govern, Jordi Turull, va subratllar que “som una nació que té ànima esportiva i Catalunya actua amb aquest esperit esportiu, amb un estímul constant per intentar millorar, de treball en equip, de marcarse noves fites i assolir-les amb constància, esforç i determinac­ió. Només amb aquesta mentalitat esportiva podem afrontar el moment transcende­ntal que viu el país”.

El conseller Turull va recordar que el Govern “té un mandat democràtic que ens obliga a tenir a punt les estructure­s d’Estat per si els catalans i les catalanes decideixen en el referèndum de l’1 d’octubre que el nostre país sigui independen­t. Per això, en l’àmbit esportiu també ens fixem objectius d’Estat, que queden establerts en aquest Pacte. Avui presentem el disseny d’un nou model de governança innovador”.

Tres grans reptes

Els tres grans objectius del Pacte Nacional de l’Activitat Física i l’Esport són, en primer lloc, simplifica­r la legislació actual, fent “lleis més simples, modernes i senzilles; tràmits més àgils, reordenar el sector, delimitar amb claredat les funcions d’uns i altres i adaptarse a les noves realitats i demandes socials, juntament amb l’aparició de nous actors”, va comentar Figueras.

El segon objectiu, com va avançar el secretari, és “fixar un finançamen­t sostenible en el sector esportiu, amb un marc estable i clar en la col·laboració entre l’àmbit públic i el privat”.

Figueras va afegir que la tercera prioritat del Pacte Nacional és “convertir l’esport i l’activitat física en el quart pilar de l’estat del benestar. L’activitat física comporta un estil de vida més saludable, transmet valors positius, redueix el risc d’exclusió social i millora els resultats acadèmics”. Turull va afirmar que “volem seguir sent un país d’èxits esportius, de seguir formant i captant talent amb uns valors molt sòlids que permetin continuar engrandint el palmarès dels nostres esportiste­s. Hem de sumar-hi la necessitat de treballar perquè l’activitat física es converteix­i en un hàbit diari dels nostres ciutadans. Volem universali­tzar l’activitat física”

Gerard Figueras: “Amb eines d’Estat, aquestes polítiques es podrien fer amb més recursos”

 ?? FOTO: JORDI ESTRUCH ?? Fotografia de família de les autoritats i els representa­nts del món esportiu
FOTO: JORDI ESTRUCH Fotografia de família de les autoritats i els representa­nts del món esportiu
 ?? FOTO:ESTRUCH ?? Gerard Figueras va explicar que el Pacte recull les peticions del sector esportiu català
FOTO:ESTRUCH Gerard Figueras va explicar que el Pacte recull les peticions del sector esportiu català

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain