Mundo Deportivo (Barcelona)

Reinvencio­ns

- @ebenach

Que el futbol ha sofert un seguit de canvis en els darrers temps que fan pensar en una evolució que era del tot necessària, no és cap sorpresa. La incorporac­ió del VAR al Mundial és un punt d'inflexió important. Ara el diferent, el rar, ja és aquell qui no el té.

Per altra part, els grans protagonis­tes dels fitxatges en el futbol espanyol eren Barça i Real Madrid. Aquest estiu han fitxat, però res espectacul­ar. Quantitats altes però raonables i cap disbarat. Sembla que els grans fitxatges estan reservats per aquells clubs que tenen un magnat o un estat al darrere. I això també ha provocat noves dinàmiques i relacions en el futbol a nivell global. Passa una mica com a la societat, cada cop els rics són més rics, i els pobres més pobres. Llegeixes fitxatges multimilio­naris, amb sous per a les grans estrelles que fan una mica de vergonya, i per contra veus com els fitxatges dels equips “normals” estan a anys llums de les desorbitad­es xifres que es fan servir a l'elit.

Un altre factor determinan­t en aquest canvi de paradigma és la televisió (i d'aquí poc ho serà, encara més, internet) ja que condiciona horaris, calendaris i publicitat. Es pretén ser molt modern i obrir mercats internacio­nals anant a celebrar partits regulars de Lliga als Estats Units, i en coses més elementals com el format de la Copa del Rei o les aturades per partits de les seleccions, entre d'altres, el més calent és a l'aigüera.

I així és reinventa el futbol. Com suposo que tot a la vida, nous temps, noves maneres de fer, noves eines... La pregunta és si se sabran utilitzar de manera correcta.

I parlant de reinvencio­ns, n'hi ha una que sens dubte afecta a aquells que hem seguit des de fa dècades el mestre Puyal .A Catalunya Ràdio han passat de LaTdP a LaTdT. Molta sort al nou equip, encapçalat per Ricard Torquemada, i que ens facin vibrar tant com ho va fer el Joaquim M Puyal, qui, per cert, deu una part del seu èxit profession­al precisamen­t a la capacitat de reinventar-se quan tocava

 ?? Ernest BENACH ??
Ernest BENACH

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain