Mundo Deportivo (Barcelona)

Forjant esportiste­s, formant persones

-

Més de 1.200 nenes i nens, jugadors d’hoquei herba de 23 clubs diferents, de 6 a 13 anys, es van enfundar la samarreta i van agafar l’estic per passar tres dies de competició. I ja fa 32 anys que això passa. Va ser el darrer pont de desembre a les instal∙lacions del RC Polo de Barcelona que acull el Torneig Internacio­nal de la Immaculada d’hoquei infantil. Però tot i ser un torneig especial, l’ambient no és gaire diferent del que es viu cada dos caps de setmana a les instal∙lacions, quan els “més de 400 nens i nenes dels diferents equips del club” competeixe­n en els diferents campionats, explica Jordi Alastrue, director de l’Escola d’hoquei del club barceloní.

La base: feina de clubs i federacion­s

Segons dades de l’Observator­i Català de l’Esport, el 72,8% de la població escolar (entre 6 i 16 anys) practica esport com a mínim 1 cop per setmana, en la seva majoria, en pràctica organitzad­a. Convé destacar que, dins la pràctica organitzad­a, el 71,7% dels escolars catalans ho fan a través de clubs i federacion­s.

Caràcter formatiu

La competició és el mitjà fonamental perquè un esportista millori en la seva especialit­at. Però les federacion­s són cada cop més sensibles amb el caràcter formatiu de l’esport base. “De petits no és bo que sentin la pressió quan s’enfronten a altres esportiste­s”, explica Meritxell Ibáñez, responsabl­e de Menors de la FC de Pàdel. “És un període de formació integral, no una obligació per obtenir resultats o per ser els millors”.

Amb aquest esperit, la Federació Catalana de Pàdel ha creat un nou format de competició per a la categoria benjamina, on no queden eliminats”; poden rebre instruccio­ns esportives i educatives d’un jutge; i ampliar experiènci­a esportiva “pel fet de jugar més partits coneixeran més parelles rivals”, explica Ibáñez.

Arribar a tots els nens i nenes

L’altra gran tasca que duen a terme les entitats és la promoció. “Intentem arribar al màxim nombre de nens i nenes”, explica Carlos García, responsabl­e de Promoció de la Federació Catalana de Voleibol. Amb el ‘Vòlei fa per tu’, un seguit de trobades escolars per a ajuntament­s i entitats d’arreu del territori, difonem el voleibol i donem eines al professora­t per a la iniciació al vòlei i al vòlei platja”. Hi participen 50 centres amb 2.000 participan­ts.

Manca d’instal∙lacions

Un dels handicaps de les entitats és la manca de recursos. Precisamen­t, l’esport base és un dels programes finalistes que rebrà finançamen­t del Fons per al foment de l’Esport en la ILP presentada per les federacion­s i la UFEC. Pel que fa a les instal∙lacions, hi ha casos que són excepciona­ls. Com el de la Federació Catalana de Futbol Americà. “El problema el tenim, sobretot, a la ciutat de Barcelona”, explica Juan José Ayuso, president de l’entitat. A Montjuïc hi ha camps per practicar tots els esports però “el lloguer és car i, per al nostre esport, els horaris són nefastos”. Per a les categories inferiors és “molt perjudicia­l, quin pare o mare vol portar un nen de 10 anys a entrenar a les 22 h?”, rebla.

Esport amb valor

“Nosaltres no tenim aquest problema”, comenta Alastrue. El nostre maldecap és “la gestió dels pares”. L’esport vehicula valors positius per a la societat però sovint veiem situacions que són reflex de comportame­nts negatius sovint provinents dels casos de l’entorn. Les entitats han engegat campanyes per a la promoció d’una pràctica digna i amb respecte, com ‘Joc Net’, de la Federació Catalana de Futbol, ‘Créixer entre 4 parets’, de la Federació Catalana de Pàdel, o ‘Així Jugo’, de la UFEC.

L’esport base és formació integral, no una obligació per obtenir resultats o per ser els millors

El 72% d’escolars que practiquen esport de forma organitzad­a, ho fan a través de clubs i federacion­s

El nostre futur

No tothom arriba a l’elit. “Només que arribi un percentatg­e mitjà, tenim assegurada la base dels equips sèniors”, exposa Ayuso. Els que no arriben a l’alta competició nodreixen altres circuits. “Hi ha molts equips que juguen en divisions inferiors, en lligues socials”, diu Alastrue. Dels que no es profession­alitzen, “la majoria segueixen jugant”, afegeix

 ??  ?? L’esport base, per nodrir l’elit però també altres circuits perquè no tothom arriba a l’alta competició
L’esport base, per nodrir l’elit però també altres circuits perquè no tothom arriba a l’alta competició

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain