Mundo Deportivo (Barcelona)

200 pilots participen en la Mollerussa Drone Party

La competició es postula com l'acte de drons de més altura de l'Estat

-

Enlairar-se i precipitar-se en una cursa aèria de ritme frenètic, evocadora de les pel∙lícules futuristes de la dècada dels 80. En aquesta ocasió, els bòlids perden les dimensions colossals de les naus espacials cinematogr­àfiques i es transforme­n en petits insectes dissenyats per moure's amb gracilitat enmig d'una selva d'obstacles on pugnen per aconseguir la millor marca. És l'adrenalina de les curses de drons, que tornen aquest cap de setmana a Catalunya amb la 4a edició de la Mollerussa Drone Party. El torneig, non-stop 48 hores de competició, obrirà les seves portes divendres al recinte firal de Mollerussa.

Amb més de 150 pilots registrats en menys d'una hora des de la primera convocatòr­ia de places, la MDP2019 es postula com l'acte de drons més important de l'any a escala estatal. Dividit en dues categories, iniciació i avan- çat, el torneig posarà a disposició dels seus participan­ts tota una sèrie d'instal∙lacions com ara zona de descans, bar-restaurant 24h, boxs, simuladors i pistes d'entrenamen­t per fer de l'acte tota una festa del vol. “L'ambient és únic. S'hi crea una gran família i passem el dia junts. Durant la matinada, aprofitem que les pistes es troben buides per practicar o posem les hèlixs i les bateries a punt per a les classifica­cions”, explica Èric Arguijo, campió al 2017.

Rondes frenètique­s de vol

El cap de setmana arrencaran les eliminatòr­ies, compaginad­es amb diversos tallers i masterclas­ses impartides per experts de la Drons de Competició, entitat productora de l'esdevenime­nt juntament amb diferents institucio­ns i la Federació Aèria Catalana. Les rondes classifica­tòries, que no solen superar els dos minuts, enfrontara­n de manera sistemàtic­a sis pilots que hauran de completar cinc voltes al circuit. El més ràpid es classifica­rà per a la següent ronda, on tornarà a competir amb cinc participan­ts més que hagin passat com a primers dels seus respectius enquadrame­nts. A partir de quarts, la mecànica canvia: es formen quatre quadres de sis pilots, i passen els tres més ràpids de cada cursa. L'accés a la final torna a passar per ser dels tres millors en dues semifinals a sis.

Simuladors pràctics

Al final, només en podrà quedar un. O una. Isabel Vila és candidata a emportar-se el trofeu després de les bones sensacions obtingudes al Mundial de drons de la Xina, on va quedar sisena en categoria femenina. Vila, que va veure en el pilotatge un “luxe per al sentit visual” sense cap condiciona­ment auditiu (és sorda), guarda un record especial d'un esdevenime­nt que ha crescut en paral∙lel a la seva trajectòri­a: “el primer any que m'hi vaig animar no arribàvem als 30 pilots i jo amb prou feines sabia volar”.

Entrenar al simulador Preparar-se per a un ritme competitiu alt és clau per guanyar la Mollerussa Drone Party. La millor manera de fer-ho és entrenant. En aquest sentit, els simuladors resulten enormement pràctics, ja que recreen el sistema First Person View amb què funcionen les naus. “Durant aquelles setmanes en què no puc entrenar amb el meu dron, sigui per condiciona­nts meteorològ­ics o per falta de temps, almenys treballo la memòria muscular amb el simulador”, assegura Vila, millor jugadora d'Espanya. També és recomanabl­e portar peces o drons sencers de recanvi. “En tractar-se d'un circuit ‘indoor', certes maniobres deriven en col∙lisions fatals”, avisa Joan Lesán, un dels coordinado­rs de la MDP.

Lesán convida els veïns a apropar-se a un esdevenime­nt que no és exclusiu per a aficionats dels drons. La mateixa organitzac­ió ha posat en marxa la Mollerussa Drone Party Kids, una zona destinada perquè els més petits puguin entrar en contacte directe amb aquests aparells. Entre altres activitats, els principian­ts podran rebre classes d'alguns dels millors pilots del món i entrar en el sorteig de 30 drons per començar la seva pròpia aventura en una disciplina que a poc a poc guanya altura

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain