Mundo Deportivo (Barcelona)

Sexisme en l’arbitratge, l’últim escull

Les actituds masclistes estan perdent la batalla en uns estadis cada dia més conscienci­ats

-

Com una màcula latent que espera el seu moment per aparèixer amb estridènci­a, el sexisme dels estadis esportius va tornar a fer acte de presència a principis de febrer; quan els veterans del Terrassa FC van proferir una sèrie de menyspreus sexistes contra les juvenils del seu club que s’enfrontave­n al Viladecava­lls. Uns mesos abans, el president de l’Iberojet Palma de bàsquet ja havia lamentat que fossin dues àrbitres qui xiulessin un partit dels seus. Es tracta de les penúltimes reminiscèn­cies d’un mal endèmic, el del masclisme arrelat a l’esport; un fenomen que comença a revertir-se amb paciència, però que encara requereix d’un diagnòstic curatiu.

Enmig d’aquest panorama d’hostilitat, és impossible obviar la figura de l’àrbitre, blanc per excel∙lència als recintes esportius. I, en el cas que el xiulet el porti una dona, aquesta vulnera- bilitat es fa més palesa? Si ens apropem a algunes de les profession­als de l’arbitratge català, aquesta premissa queda reduïda a càbala. Gràcies a elles, sabem que el sexisme no és inherent a l’esport, sinó que necessita d’una sèrie de condiciona­nts proclius.

“Totes les queixes que he rebut en un pavelló han vingut per la meva condició d’àrbitra, mai de dona”, assegura Vanessa Gilabert, l’única col∙legiada catalana de Superlliga 2 de voleibol. Gilabert apunta a l’existència d’equips mixtos en les diverses categories del volei- bol com la clau del respecte entre gèneres que regeix la pràctica. Per la seva part, Susana Muñoz, àrbitra continenta­l de la Federació Catalana de Judo, assenyala els codis d’honor i cortesia de les discipline­s marcials com a factor de la no discrimina­ció de què ha gaudit a dojo.

El factor cultural

Els orígens de cada joc són decisius a l’hora d’establir un decorum social. “Al tennis el silenci és la norma. Al rugbi parlaríem del concepte de cavalleros­itat.

En canvi, al futbol i a altres esports com el bàsquet, en menor mesura, s’han ac- ceptat històricam­ent gestos que en altres àrees de la vida no s’admetrien”, declara Susanna Soler, professora a l’INEFC i especialis­ta en perspectiv­a de gènere. Amb tot, sembla que en els últims anys la dinàmica conflictiv­a d’aquests esports s’està invertint a Catalunya, gràcies a campanyes de la federació com Orgullosa o Zero Insults a la Graderia. “Tots els estadis, ja sigui en partits masculins o femenins, m’han tractat de la millor manera”, assegura Raquel Guil, àrbitra de bàsquet de la Primera Catalana, que només lamenta la sorpresa d’alguns entrenador­s quan una noia arriba a una instància tan alta.

Precisamen­t, aquesta és l’assignatur­a pendent de l’esport català per aconseguir una deferència completa cap a la dona àrbitra: fer de la seva arribada a divisions superiors quelcom usual i estandardi­tzat. En qualsevol cas, elles ho tenen clar. “Les assignacio­ns s’han de fer per mèrits i no per complir quotes. La igualtat neix precisamen­t quan es compta amb les mateixes oportunita­ts i exigències”, diu Vanessa Gilabert, col∙legiada de voleibol

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain