Mundo Deportivo (Barcelona)

Repunt esperançad­or de l'arbitratge femení

Tot i el progressiu auge d'aquest sector, la presència de la dona àrbitra és encara escassa en la majoria de discipline­s

-

Ja fa uns anys que les diverses federacion­s catalanes es van comprometr­e a activar una sèrie de mesures contra les actituds masclistes als recintes esportius. Moltes d’elles focalitzad­es a facilitar el treball dels col∙legiats. Els resultats han estat positius, donat el notable descens dels comportame­nts sexistes; però encara és necessari fer un repàs de portes endins. Analitzar l’evolució d’un arbitratge femení que les diferents federacion­s s’han encarregat, amb més o menys èxit, de promociona­r. Les xifres aportades per les institucio­ns enquestade­s en són bona prova d’aquesta política integrador­a.

Basant-nos en criteris proporcion­als, la Federació de Gimnàstica es destaca com l’organisme amb més dones exercint tasques arbitrals: fins a un 86’36% del col∙lectiu l’ocupen jutgesses. La segueixen, uns esglaons per sota, el voleibol i la natació, amb un 48’5% i un 43’68% de participac­ió femenina, respectiva­ment. Altres esports, com el bàsquet, el tennis, el futbol americà o l’hoquei s’ubiquen a la zona noble, amb un cens de dones d’entre l’11 i el 26%. Les xifres del futbol sala: les col∙legiades només suposen un 2’91% del còmput integral.

En números absoluts, la situació canvia radicalmen­t. Dels enquestats, el bàsquet és l’esport amb més dones àrbitres: fins a 453, integrades en un total de 1.730 col∙legiats. Tot seguit, apareixen el voleibol amb 346 i la gimnàstica, amb 165. Per sota, trobem els registres del judo, amb 6 col∙legiades de 45; el futbol americà, amb 10 de 54, el korfbal, amb 9 de 23, l’hoquei línia, amb 3 de 15, i el futbol sala, amb 3 de 103.

Fent els deures

Amb tot, no s’ha de jutjar l’eficàcia de la captació per la seva situació actual, sinó que s’ha d’observar amb la perspectiv­a dels anys. En cinc anys, el futbol americà ha augmentat la presència de la dona àrbitra en un 233’33%, passant de 3 col∙legiades a les 10 d’enguany. Mentrestan­t, la ràtio d’homes només ha incrementa­t en un 25%. En la mateixa línia trobem el rugbi, amb una potenciaci­ó del 200%; i el judo i l’hoquei patins, amb un creixement del 100% en només un lustre. D’altres, com l’hoquei línia, han passat de no comptar amb representa­ció femenina a gaudir de fins a tres col∙legiades. En conjunt, s’observa una tendència comuna: l’arbitratge, ja sigui masculí o femení, genera treball a Catalunya gràcies a l’accessibil­itat i democratit­zació de la pràctica esportiva.

Amb la voluntat d’atendre les necessitat­s bàsiques de les diverses modalitats, les federacion­s posen en marxa tota una sèrie de campanyes per atreure àrbitres. Ho fan, normalment, a l’inici de la temporada, adreçant-se als clubs i competidor­s federats. Molts d’aquests organismes, com els de korfbal, gimnàstica o hoquei aposten per una campanya unisex. D’altres, com les de rugbi, handbol o judo ofereixen des de la seva delegació espanyola tota una sèrie de clínics i cursos específics per a col∙legiades, dels quals poden beneficiar-se les interessad­es a Catalunya.

De fet, aquestes iniciative­s s’han revelat efectives a l’hora de potenciar el nombre de col∙legiades. Insistir en l’elaboració de plans específica­ment dirigits a les dones és, possibleme­nt, la forma idònia d’incentivar un arbitratge femení que comença a sortir de l’ou, però que encara necessita una empenta per arrencar a volar

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain