Mundo Deportivo (Barcelona)

40a Jornada Escolar a Sant Just

-

n Les instal·lacions del Complex Esportiu Municipal de la Bonaigua de Sant Just Desvern van acollir els 310 nens i nenes d’una quinzena d’escoles de tot Catalunya per celebrar la Jornada Escolar de bàsquet. Es van jugar durant tot el matí una trentena de partits en 5 pistes més les proves populars que van tenir lloc a l’exterior del recinte.

Els partits es van disputar entre diferents grups segons els nivells dels equips i també les proves adaptades per tal que tots els jugadors amb discapacit­at intel·lectual poguessin participar d’aquesta jornada esportiva. Una desena de voluntaris de “La Caixa” van donar suport en l’organitzac­ió i logística de les proves i la competició esportiva a Sant Just.

La Federació ACELL (Federació Catalana d’Esports per a persones amb discapacit­at intel·lectual) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, la Fundació Cruyff, la Fundación Leo Messi i Special Olympics Catalunya, organitza aquesta 40a edició de la Jornada Escolar de Bàsquet. Durant la temporada esportiva també es fomenten els campionats escolars d’atletisme, natació i futbol

Hn Martí Flores, de 32 anys, és el primer lluitador català amb discapacit­at que debuta en competició oficial de jiujitsu. Flores va competir en el darrer Campionat de Catalunya de jiujitsu, en categoria d’exhibició, celebrat el darrer mes de febrer a Lloret de Mar.

El jiujitsu és l’art marcial japonès anterior a discipline­s com ara el judo o l’aikido, que en són filles. L’art marcial del jiujitsu inclou cops (atemis), luxacions considerad­es perilloses i lluita arran de terra (ne waza).

Llàgrimes a la graderia

El debut del Martí en competició oficial va ser especialme­nt emotiu. Les graderies del Pavelló Municipal d’Esports de Lloret de Mar van seguir el combat en un silenci sepulcral i amb llàgrimes als ulls per part de bona part del públic. Martí Flores es va endur el guardó de la categoria, tot i que el resultat del duel era el de menys en una jornada històrica per al jiujitsu català.

Martí Flores forma part de l’equip “Nagare JJ”, que és el conjunt català que compta amb més títols i medalles oficials en aquesta disciplina comptant Campionats de Catalunya, Campionats Absoluts d’Espanya i Copes d’Espanya.

La intenció del Martí, amb el seu debut en competició oficial, és encoratjar d’altres persones amb discapacit­at perquè s’iniciïn en la pràctica de l’art marcial del jiujitsu. També ha volgut enviar un missatge a la resta de clubs de jiujitsu de Catalunya perquè se sumin a la iniciativa d’integrar plenament a persones amb discapacit­at als equips de competidor­s absoluts de jiujitsu.

L’entrenador de “Nagare JJ”, Axel Forreiter, assegura que en tot moment ha entrenat el Martí en condicions d’igualtat respecte a la resta de lluitadors de l’equip i que, en el seu cas, “tan sols hem fet les adaptacion­s mínimes necessàrie­s”.

Objectiu clar

Axel Forreiter assegura que ha pres aquesta iniciativa amb el Martí Flores tenint en ment a totes les persones amb discapacit­at i els seus familiars. “El debut del Martí en competició oficial de jiujitsu és el tret de sortida d’un objectiu personal que tinc com a tècnic, que és el d’aconseguir el reconeixem­ent de la categoria de lluitadors amb discapacit­at en totes les competicio­ns oficials de jiujitsu pels beneficis que això pot aportar tant als lluitadors com als seus familiars”, afirma l’entrenador de “Nagare JJ”.

Forreiter afegeix que el debut del Martí Flores al Campionat de Catalunya ha estat la culminació d’un cicle que va començar en el moment que el Martí va voler formar part de “Nagare JJ” en les mateixes condicions que la resta de lluitadors de l’equip, es va posar el cinturó blanc i va començar a aprendre les tècniques d’aquest art marcial, va progressar fins que va acreditar el canvi de color del seu cinturó, va voler involucrar-se encara més amb l’equip, li va manifestar la seva voluntat de competir i, a partir d’aquí, “vam avaluar les diferents possibilit­ats, vaig demanar suport a la Federació Catalana de Judo i Discipline­s Associades i, finalment, vam organitzar formalment el debut del Martí al Campionat de Catalunya de jiujitsu”, assegura l’entrenador de “Nagare JJ”.

La clau de l’èxit

Paula Amezcua, capitana del conjunt “Nagare JJ”, assegura que la convivènci­a entre els lluitadors de l’equip és l’aspecte més important per afrontar qualsevol competició amb opcions reals d’èxit.

“Entre tots hem aconseguit que el Martí tingui una convivènci­a excel·lent amb tots els membres de l’equip. Hem conviscut i gaudit en els moments entre entrenamen­ts, durant la concentrac­ió prèvia a la competició i, com no, dels moments d’esbarjo. El Martí és un lluitador més de “Nagare”, amb unes necessitat­s diferents, potser, a les que pugui tenir qualsevol altre integrant de l’equip. Però això no suposa cap impediment perquè pugui participar en totes les activitats que fem en conjunt, dins i fora del tatami”, explica la capitana de “Nagare JJ”

H

 ?? FOTO: UFEC ?? El debut del Martí al Pavelló Municipal d’Esports de Lloret de Mar va ser especialme­nt emotiu
FOTO: UFEC El debut del Martí al Pavelló Municipal d’Esports de Lloret de Mar va ser especialme­nt emotiu
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain