Mundo Deportivo (Barcelona)

Les federacion­s es reinventen

N Resposta creativa, immediata i exemplar de les entitats per adaptar-se a la situació excepciona­l d'aturada de competicio­ns i entrenamen­ts durant el confinamen­t

-

n Tot just acabem la tercera setmana de confinamen­t. Tres setmanes des que el món de l’esport va cancel·lar les competicio­ns esportives, va tancar instal·lacions, equipament­s i clubs, i es va quedar tancat a casa. Si aquesta resposta de federacion­s va ser immediata, responsabl­e i exemplar, no ha estat menys el canvi de paradigma pel que fa a la seva activitat i els serveis que segueixen prestant a clubs i esportiste­s.

Seguim entrenant

Primer de tot, el sector ha centrat els seus esforços a conscienci­ar de quedar-se confinat a casa i a mantenir l’activitat física durant el confinamen­t. Iniciative­s com Balla a casa, Jo entreno a casa de la federació ACELL i Special Olympics, Bàsquet mai para, Handbol en marxa, el Pàdel català es queda a casa, Golf a casa, Sent la muntanya a casa o Fes-li un fondo al COVID, de la federació d’esgrima, han promociona­t a través dels seus esports diferents alternativ­es per seguir actius a casa. Hi ha federacion­s, com la de judo, tennis taula, patinatge i gimnàstica, que comparteix­en els entrenamen­ts dels seus esportiste­s a casa seva. D’altres, com la FEEC, dins la campanya Sent la muntanya a casa, ofereixen activitats dirigides al seu compte d’instagram. A més, hi ha federacion­s que han anat més enllà. Ciclisme, beisbol, futbol, orientació, esports d’hivern, patinatge, vela i voleibol han penjat a les xarxes socials propostes, rutines o guies d’entrenamen­t a casa.

Formació

Les federacion­s, amb tot, han fet un esforç important per no descuidar la formació durant la quarantena. Algunes ofereixen píndoles a les xarxes socials. Ciclisme comparteix càpsules de la Comissió Tècnica, beisbol recorre al Coach’s corner del seu web, activitats subaquàtiq­ues aprofita la seva plataforma d’elearnig, tennis ha obert públicamen­t i gratuïta el manual docent de la federació, i a les xarxes socials el voleibol ha fet un repàs del reglament d’una forma didàctica i divertida, i preparen clínics d’entrenador­s per a la setmana vinent. Moltes federacion­s han fet un esforç per actualitza­r la seva oferta formativa on-line. Orientació ha engegat nous cursos amb una gran acollida; culturisme n’ha promociona­t de nous a la seva Aula virtual; bàsquet ha començat un nou model de formació on-line per a entrenador­s, ofereix Clínics de butxaca i una nova Càpsula de l’Escola de Directius de Clubs; el comitè d’àrbitres del futbol català ha activat un programa especial d’activitat formativa on-line; també la federació d’handbol que, a més, ha dut a terme la Setmana de l’Arbitratge, un seguit de ponències durant una setmana al seu canal de youtube.

A més, mantenen en marxa la creació de nous continguts. La FEEC, ciclisme, esport adaptat, pàdel i voleibol han iniciat un cicle d’entreviste­s als seus esportiste­s en directe als seus instagrams. I algunes s’aprofiten de contingut audiovisua­l. Bàsquet recupera i difon els programes Bàsquet Català d’Esport3, futbol promociona reportatge­s de la seva productora sobre les seves competicio­ns, voleibol recomana partits històrics del voleibol i vòlei platja mundial disponible­s a les xarxes i rugbi reviu els grans moments/partits del rugbi català a través de la productora xala.tv. La Federació Catalana de Natació, a més, ha creat una sèrie de vídeos on esportiste­s com Jessica Vall o Maica García expliquen els valors dels seus esports.

Qui ha dit que no es competeix?

Però hi ha qui encara competeix! Escacs organitza tornejos on-line per categories a la plataforma lichess.org; vela, a través de la plataforma eSailing; dilluns vinent comença el torneig d’eTennis #elTennisEs­QuedaaCasa; i tir amb arc s’ha unit a la lliga on-line de la federació internacio­nal #beattheout­breakchall­enge.

És cert, també, que durant el confinamen­t la gent té molt de temps i poca oferta d’oci. Les federacion­s, també en aquest sentit, han aprofitat aquest moment per crear i compartir un contingut més lúdic i cultural per fer-nos la quarantena més entretingu­da. Bàsquet i rugbi recomanen llibres, pel·lis, documental­s i curtmetrat­ges, articles i entreviste­s sobre els esports; la feec i esports d’hivern han obert de franc les seves revistes; ja sigui en forma de quiz, trivial, concursos, mots encreuats o altres jocs, les federacion­s d’aèria, bàsquet, futbol, patinatge, rugbi, voleibol, tennis i esports d’hivern s’han preocupat de la diversió de la seva afició.

Solidarita­t

Per últim, en moments complicats sempre hi ha espai per a la solidarita­t. Esports d’hivern s’ha sumat a la campanya de Nani Roma per donar material esportiu (ulleres d’esquí) al personal sanitari; patinatge ha engegat #rodapetita­solidaria, on demana dibuixos per enviar al personal sanitari; voleibol difon la campanya de la jugadora catalana Maria Segura de recaptació de diners per a hospitals espanyols; i tennis donarà les inscripcio­ns del torneig eTennis al projecte alerta coronaviru­s de l’Hospital Clínic

H

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain