Mundo Deportivo (Barcelona)

Catalans a l’elit mundial

-

n La pesca és una de les primeres activitats que va realitzar l’ésser humà, en el Paleolític ja ho feia, per alimentar-se. En el nostre àmbit català, ha estat fins a la meitat del segle passat un recurs més de l’economia familiar, es pescava per a menjar, o per a vendre els peixos.Deixant de banda la pràctica cada cop més residual del sacrifici dels peixos, actualment la pesca esportiva és majoritàri­ament sense mort, esdevenint un esport amb majúscules.

El nivell bàsic de la competició oficial comença als clubs de pesca, continua pels campionats de Catalunya i campionats d’Espanya, finalitzan­t als campionats Europeus i Mundials. Paral·lelament hi ha concursos, opens, màsters, .... de caràcter local, nacional o internacio­nal, que són competicio­ns oficioses, que faciliten l’entrenamen­t dels esportiste­s de competició, on s’experiment­a i es transmeten els últims avenços en les diferents tècniques.

Els esportiste­s tenen diverses categories en funció de l’edat o del nivell, per edat hi ha Joventut, Absoluta i Veterans; pel nivell, hi ha esportiste­s de nivell base, alt nivell de la federació catalana, al nivell de la federació espanyola i Deportista­s de Alto Nivel (DAN) del Consejo Superior de Deportes.

En la part més alta de l’elit mundial d’aquest esport hi ha 41 esportiste­s catalans denominats D’Alt Nivell pel “Consejo Superior de Deportes”. Sens dubte és un privilegi, per la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting (FCPEC), disposar d’aquests esportiste­s d’elit mundial. Com a qualsevol altre esport, l’entrenamen­t és fonamental i consisteix en un procés continuat de treball que té com a finalitat desenvolup­ar les qualitats físiques, tècniques i psíquiques per obtenir el màxim rendiment esportiu. A més, degut a que la pesca es desenvolup­a en el medi natural e interactua amb essers vius, es a dir les circumstàn­cies son canviants, l’esportista necessita disposar del màxim d’informació per prendre decisions abans i durant la competició.

Físicament s’ha d’estar en la millor forma possible, ja que les competicio­ns desgasten, no solament per l’acció esportiva en si mateixa; també desgasten els viatges, amb un inexistent suport logístic on tot s’ho ha de fer un mateix; cansa també la tensió i les poques hores de dormir. És sobretot en les últimes mànigues de la competició quan la forma física és fonamental per mantenir el cap clar i poder decidir sota pressió. També, es necessita una bona preparació psíquica per mantenir la concentrac­ió en tot moment i poder prendre les decisions adients, així com controlar els nervis, evitant entrar en un cercle viciós de desgast físic i mental que es retro alimenta.

Màxima exigéncia

La pesca amb mosca requereix prendre la decisió més adient en cada moment: Quina tècnica utilitzo? Quin material? On són els peixos? De quina classe? Quina actitud tenen o què mengen? Quines postures he de treballar?... Per prendre decisions es necessita: fer recerca per obtenir els coneixemen­ts, molta experiènci­a i també control mental per encertar sota la pressió competitiv­a.

Com en tots els esports, la competició exigeix el màxim. Així, un pescador d’elit mundial dedica una mitja de cinc hores diàries a entrenar, preparar el material i competir. Per disposar d’aquest temps es requereix fer un esforç econòmic i familiar difícilmen­t assumible per la majoria d’aficionats al ser un esport amateur, sense ajudes. La motivació és interior, surt de voler progressar, de saber més, d’aconseguir reptes o de saber fins on es pot arribar. L’essència de la competició esportiva, i de la vida.

Com a conclusió es pot dir que aquest esport minoritari, totalment amateur i amb mínim reconeixem­ent social, requereix un esforç molt gran pels competidor­s d’Alt Nivell. Aquí a Catalunya tenim el millor de l’elit mundial. Encara que solament sigui per l’esforç que fan, es mereixen tot el nostre reconeixem­ent i suport

H

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain