Mundo Deportivo (Barcelona)

Un únic sistema de handicap

-

n Dilluns vinent entra en vigor oficialmen­t el Sistema Mundial de Handicap (SMH) a Espanya. Aquest nou sistema substituei­x el sistema d’handicaps EGA que ha estat en vigor des de l’any 2000 i que deixarà de tenir vigència a l’acabar el dia 7 de juny.

La idea d’un únic sistema de handicap va sorgir d’una reunió mantinguda entre el R&A i la USGA amb ocasió de l’Open Britànic de 2011. El 2014 van començar els treballs per al seu desenvolup­ament, on la RFEG ha pres part activa en aquest desenvolup­ament aportant el seu coneixemen­t i experiènci­a en diferents apartats. n L’entrada en vigor de la Llei 5/2020 ha encès els ànims del col·lectiu de caçadors i caçadores de Catalunya. Una normativa que es percep com un “cop baix de l’executiu amb totes les lletres”, en paraules de Sergio Sánchez, president de la Federació Catalana de Caça. Com a resposta, el col·lectiu ha iniciat una vaga indefinida per lluitar contra l’excessiu zel sancionado­r del text —multes fins als 120.000 euros— i la insegureta­t jurídica que el text ha provocat en el sector, i per demanar el reconeixem­ent públic de la importànci­a i el paper de la caça a Catalunya.

Contribuci­ó social

La federació està molesta perquè la nova normativa és desproporc­ionada i res té a veure amb una realitat social que sovint s’etiqueta amb un paper demonitzad­or que no li correspon. Perquè el col·lectiu desenvolup­a una activitat responsabl­e i sostenible, fet que es tradueix en l’organitzac­ió d’activitats d’educació i sensibilit­zació dels més petits i joves sobre el medi rural i sobre la importànci­a d’una actitud activa en favor de la conservaci­ó d’espècies.

Però la caça també té un impacte positiu de manera indirecta en àmbits com la seguretat viària, reduint la sinistrali­tat en carretera, en la collita de la pagesia i la prevenció de la transmissi­ó de malalties entre fauna salvatge i animals de granja. De fet, amb l’aturada de la caça a tot Catalunya, s’estima que la cabana de senglars al territori augmentarà més d’un 40%. Una població descontrol­ada que suposa un risc per a l’augment d’accidents de tràfic, l’afectació dels conreus i la propagació de malalties com ara la Pesta Porcina Africana (PPA) que pot fer molt mal al sector porcí català.

Nova Llei de Caça

Amés, des de la FCC, la quarta a Catalunya en nombre de federats i amb prop de 1.000 societats de caçadors arreu del territori, es defensa la necessitat d’emprendre el camí per disposar d’una nova Llei de Caça que s’adeqüi al segle XXI (la llei vigent, estatal, és del 1970). Un guant que ja han recollit la majoria de partits polítics catalans, a l’espera que el Govern atengui les demandes dels caçadors i caçadores després de les trobades mantingude­s la setmana passada entre representa­nts de la federació amb la Conselleri­a d’Agricultur­a, Ramaderia i Pesca

El col·lectiu reivindica la importànci­a del seu paper en el medi natural

H

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain