Mundo Deportivo (Barcelona)

Inscripcio­ns gratuïtes per a la Parlem Lliga Catalana d'eSports

-

n Des d’aquest dilluns, les inscripcio­ns gratuïtes per als primers tornejos de la Parlem Lliga Catalana d’eSports ja estan obertes. La lliga, organitzad­a per la Unió de Federacion­s Esportives de Catalunya amb el suport del Departamen­t de Polítiques Digitals i Administra­ció Pública de la Generalita­t de Catalunya, començarà una primera fase de competició el pròxim 26 d’abril, amb un torneig de tennis.

Tennis, el primer cas

Precisamen­t la Federació Catalana de Tennis (FCT) té l’honor de ser la primera federació esportiva catalana d’incloure els eSports com a modalitat esportiva en els seus estatuts. De fet, l’entitat catalana ja ha organitzat prèviament diverses competicio­ns en aquests darrers anys. Els anys 2018 i 2019, la FCT va organitzar diverses competicio­ns d’eTennis de forma presencial, aprofitant la celebració de diversos campionats de Catalunya juvenils, en clubs com el CIT de Cornellà o el Real Club de Polo de Barcelona.

El passat 2020, un any marcat per les restriccio­ns imposades per la pandèmia provocada per la crisi sanitària arran de la covid-19, també ha estat un any en què algunes federacion­s han fet un pas endavant en la introducci­ó de la competició d’eSports de les seves modalitats. És el cas de la Federació Catalana de Beisbol i Softbol (FCBS). L’entitat va organitzar el Catalunya E-Baseball Tournament, torneig on-line a través de la plataforma de Play Station 4, al joc MLB The Show 2020. Les dues semifinals i final en directe amb Planet Games van aplegar un total de 270 persones alhora veient la final (arribant a un total de 435 espectador­s virtuals). La FCBS va repetir l’experiènci­a en el 2n torneig de E-Beisbol, la E-Baseball Super Cup. En aquesta competició es van veure també els quarts de final en directe a Planet Games.

La FCT també va aprofitar la pandèmia per organitzar més proves on-line. Concretame­nt, el seu primer torneig d’eTennis totalment en línia. Les finals del campionat es van retransmet­re en directe per la plataforma twitch. Una competició que, a més, va tenir una finalitat totalment solidària, ja que les inscripcio­ns es van donar a l’Hospital Clínic en favor del projecte “Resposta Coronaviru­s”.

Els escacs, cas especial

Un cas especial és la Federació Catalana d’Escacs (FCE). Si bé no havia organitzat cap competició on-line abans de la pandèmia, l’activitat digital d’aquest esport és una realitat des de fa més de 20 anys. Aquesta peculiarit­at ha fet més fàcil que la FCE introduís competicio­ns en línia l’últim any. Destaquen dos tornejos per equips que es van allargar durant set caps de setmana de competició amb més de 800 jugadors. L’entitat també ha substituït el campionat de Catalunya d’edats presencial per tornejos individual­s durant els últims mesos. De fet, la selecció catalana d’edats ha disputat encontres contra les seleccions de la resta de comunitats de l’Estat. Una selecció catalana que ha seguit el seu programa de tecnificac­ió; 30 nens i nenes que no han vist alterat els seus entrenamen­ts perquè ja se celebraven de forma electrònic­a abans de la pandèmia.

Però l’activitat de la FCE ha anat més enllà. Ha traspassat fronteres. L’entitat va celebrar el primer campionat híbrid (ells l’anomenen el sistema Barcelona), en què quatre ciutats s’enfrontave­n en un matx on-line, però els jugadors disputaven les partides en una seu a cada ciutat. L’Hybrid Cities Cup d’escacs va comptar amb la participac­ió de Barcelona, Oslo, Bratislava i Malmo. Una competició que, a més, va obligar la Federació Internacio­nal d’Escacs (FIDE) a introduir les modalitats en línia i híbrida en els seus reglaments, ja que la federació catalana havia demanat la seva homologaci­ó.

Web actiu

Amb aquest bagatge, experiènci­a i ganes, les federacion­s esportives encaren ara l’inici de la Parlem Lliga Catalana d’eSports. Un projecte pioner i únic al món que integra la competició oficial de les federacion­s esportives de les seves modalitats on-line. En la primera fase, que comença a finals d’aquest abril i s’allarga fins després de l’estiu, hi ha competició de beisbol, escacs, tennis, golf i automobili­sme. Al web de la competició

actiu des del 6 d’abril passat, hi ha allotjada la informació de les federacion­s participan­ts, els jocs i calendari de competicio­ns. Després d’aquesta primera fase, s’incorporen la resta de federacion­s (ciclisme, motociclis­me, bitlles, caça i futbol) a la competició

H

 ??  ??
 ?? FOTO: UFEC ?? La Parlem Lliga Catalana d’eSports va ser presentada a principis d'any a la seu de la UFEC
FOTO: UFEC La Parlem Lliga Catalana d’eSports va ser presentada a principis d'any a la seu de la UFEC

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain