Mundo Deportivo (Barcelona)

“Les nostres prioritats passen per augmentar les llicències de menors i el nombre d’instal·lacions adequades”

-

→ Àngel Olmo ha estat escollit nou president de la Federació Catalana de Futbol Americà (FCFA), i pren el relleu de Joan Josep Ayuso després de més de 20 anys dirigint l’entitat. Olmo, nascut a Sabadell l’any 1976, compta amb una extensa trajectòri­a com a jugador, àrbitre i dirigent de club (va ser president dels Terrassa Reds), convertint-se en una de les figures més respectade­s del futbol americà català. Quines són les seves prioritats principals en aquest nou càrrec com a president de la Federació Catalana de Futbol Americà? Consolidar tots els passos que s’han donat en els últims anys, en els quals un esport minoritari i relativame­nt jove com el nostre, ha aconseguit disposar de competicio­ns estables en totes les categories. Per fer-ho és necessari donar un salt quantitati­u pel que fa a les llicències de menors, i una de les nostres prioritats serà implementa­r programes que permetin la difusió del nostre esport en edat escolar. L’objectiu principal és incrementa­r el nombre de practicant­s i per això també cal prèviament consolidar estructure­s, tant les pròpies de la Federació com també les dels clubs, ja sigui a nivell formatiu per a tècnics i àrbitres com a nivell esportiu amb els jugadors. Intentarem crear sinergies amb entitats internacio­nals del nostre esport i a nivell institucio­nal també volem tractar d’aconseguir instal·lacions aptes i adequades per a la pràctica del futbol americà i el futbol flag, amb una major disponibil­itat horària de la que hem tingut fins ara.

Com valora la feina que va fer l’anterior president, Joan Josep Ayuso, i quina diagnosi fa de la situació actual de la Federació?

En Joan Josep Ayuso va fer una tasca espectacul­ar pel que fa a l’autonomia de la Federació. Ser autosufici­ents dins de les nostres limitacion­s, sense dependre excessivam­ent de subvencion­s o d’ajudes externes per poder desenvolup­ar la nostra activitat fonamental, és un fet importantí­ssim que hem d’agrair a l’anterior president, que quan va accedir al càrrec es va trobar amb una situació precària. Arribo a la presidènci­a amb una Federació sanejada econòmicam­ent i amb els mínims esportius coberts, per la qual cosa, tot i que queda moltíssima feina per fer, el punt de partida que deixa l’anterior president ens permet centrar-nos a millorar el que ja tenim i poder iniciar nous projectes sense haver de preocupar-nos de solucionar problemes heretats.

Com pretén ampliar la base de practicant­s i aficionats al futbol americà a Catalunya durant el seu lideratge?

Necessitem una ferma ajuda institucio­nal. Excepte alguns clubs molt concrets, ni la Federació ni la majoria d’equips disposem d’instal·lacions on poder entrenar i jugar. Estem, en molts casos, en precari pel que fa al nombre d’hores disponible­s i si parlem de categories inferiors també pel que fa als horaris que se’ns assignen per al seu ús. Estic convençut que hi ha més gent interessad­a a practicar el nostre esport que la que realment pot fer-ho. Hi ha clubs que realitzen una gran tasca de promoció, però lamentable­ment no ho poden traduir en practicant­s, ja que no disposen de l’espai. Parlem de clubs que, amb més de 150 llicències, es troben que han d’entrenar en un terç de camp i amb sort tres cops per setmana. Si sumem els horaris que tenen assignats, tenen totalment frenat qualsevol tipus de creixement.

És evident que aconseguir més i millors entrenador­s és fonamental, com també ho és comptar amb més àrbitres per poder programar un major nombre de competicio­ns i, per descomptat, tirar endavant campanyes de promoció.

Però tot això seguirà estant supeditat a què les administra­cions, la

Generalita­t en el cas de la Federació i els diferents ajuntament­s en el cas dels clubs, assumeixin el seu paper fonamental en el tema de les instal·lacions necessàrie­s per poder dur a terme tot això.

Pel que fa als aficionats, lamento ser repetitiu, però és fonamental que puguem programar les nostres competicio­ns en millors horaris, amb camps de referència i amb temps per treballar la part més atractiva del nostre esport. Hi ha equips que no tenen permès ni marcar les línies mínimes obligatòri­es que dicta el reglament del futbol americà. I difícilmen­t es pot augmentar l’atractiu per a l’aficionat si no es donen les condicions idònies per fer-ho.

Per últim, una de les vies que hem de tractar d’aprofitar és la recent inclusió del futbol flag dins del programa olímpic dels Jocs del 2028. Hauríem de ser capaços de capitalitz­ar aquest fet per donar un salt quantitati­u en aquesta modalitat.

Quines iniciative­s té previstes per millorar la formació dels jugadors i entrenador­s de futbol americà a la regió?

Anem a potenciar la formació reglada i també la federativa. Tenim un projecte per millorar l’oferta formativa per als tècnics. De cara a la pròxima temporada, la idea és instaurar uns mòduls específics orientats als entrenador­s, però també als àrbitres i als directius.

A més, encara que ja es ve fent en els últims anys, la idea és incrementa­r els clínics amb entrenador­s de nivell, alguns d’ells amb experiènci­a als EUA, orientats a la millora de la tècnica individual dels jugadors i jugadores. Tractarem de recuperar els campus de formació federatius. I ja hem iniciat contactes amb algunes entitats de referència a nivell internacio­nal per poder programar esdevenime­nts comptant amb la seva col·laboració. Quin suport donarà als equips i clubs de futbol americà locals per millorar les seves instal·lacions i recursos?

En millorar les seves instal·lacions poc podem fer, perquè com ja he comentat anteriorme­nt brillen per la seva absència. En qualsevol cas, acompanyar­em els clubs, especialme­nt els de nova creació o amb menys experiènci­a, en la recerca d’instal·lacions a les seves respective­s localitats i, si és necessari, també a nivell institucio­nal.

Tot i així, sí que pretenem poder aglutinar les necessitat­s de cert material, que en molts casos en el nostre esport s’ha d’importar, perquè sigui la Federació la que es faci càrrec dels tràmits de manera conjunta. A més, La FCFA continuarà apostant per subvencion­ar en la mesura del possible les competicio­ns tant de categories inferiors com femenines perquè no suposin un cost addicional per als clubs ●

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain