Nou Horta

La xufa, també bona per a la vista

- REDACCIÓN

Es van presentar en Alboraia els resultats de l'estudi “Suplementa­ción nutriciona­l con chufa de València para la mejora de la función visual” dut a terme per la Unitat d'Investigac­ió Oftalmològ­ica “Santiago Grisolía” i la Fundació per a la Investigac­ió Sanitària i Biomèdica de la Generalita­t Valenciana (FISABIO).

Els investigad­ors responsabl­es del projecte, Mª Dolores Pinazo i Vicente Zanón, han exposat la metodologi­a de l'estudi i les seues conclusion­s, ressaltant que és el primer estudi a tot el món que demostra el benefici d'ingerir diàriament una xicoteta quantitat de xufa, per a mantenir la densitat òptica del pigment macular (DOPM) i per a ajudar a controlar la dislipèmia i l'estrés oxidatiu. L'objectiu general del qual era avaluar l'efecte del consum de xufa de València com a font de proteïnes vegetals, fibra, vitamina I, carotenoid­es i àcids grassos omega-6, sobre la densitat òptica del pigment macular (DOPM) i l'activitat antioxidan­t plasmàtica (AAP) per a establir les seues propietats com a aliment alternatiu per a la salut visual. L'estudi es va fer sobre una mostra de 30 participan­ts que van prendre diàriament 30 g. de xufa no elaborada durant 3 mesos.

3 mesos després de la ingesta diària de xufa de València es va observar un augment mitjà del 50% en el volum de pigment macular en els dos ulls. Per als investigad­ors, açò demostra que el tubercle posseeix carotenoid­es (luteïna i zeaxantina) que poden emmagatzem­ar-se en la regió macular, afavorint les funcions que exerceixen aqueixos pigments com a filtre de la llum ultraviola­da per a protegir la màcula. D'altra banda, coneixent la composició de la xufa, rica en àcids grassos poliinsatu­rats i, ja que ells afavoreixe­n els dipòsits de luteïna i zeaxantina a nivell macular, no és estrany que hagen provocat la millora dels resultats de la densitat òptica del pigment macular. Una altra de les funcions dels carotenoid­es components del pigment macular és precisamen­t la seua acció antioxidan­t. Els investigad­ors han comprovat que la suplementa­ció amb xufa de València ha augmentat significat­ivament l'activitat antioxidan­t plasmàtica el que, a més, afavoreix també la protecció de la retina enfront de l'estrés oxidatiu exogen provocat pels agents mediambien­tals o l'estrés oxidatiu endogen.

A més a més, el consum de xufa va disminuir el colesterol total (5%), especialme­nt la fracció LDL (colesterol dolent) (9%) i els triglicèri­ds (10%), mentre que la fracció del colesterol HDL (bé) va augmentar un 7%; també els nivells de glucosa tendien a disminuir lleument.

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain