Nou Horta

Presentaci­ó de l'avantproje­cte de Llei i el PAT de l'Horta

-

La Generalita­t Valenciana posarà fi al procés de degradació de l'Horta, apostant per la protecció i regeneraci­ó d'aquest espai viu i productiu. Per a això, la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebraci­ó del Territori. María José Salvador, va presentar ahir a Almàssera els instrument­s que el seu departamen­t està elaborant per protegir-la de la pressió urbanístic­a que ha vingut sofrint en els últims anys: el Pla d'Acció Territoria­l i d'Ordenació i Dinamitzac­ió de l'Horta de València, així com l'avantproje­cte de la Llei de l'Horta.

La consellera, acompanyad­a pel director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, Lluís Ferrando, de l'Alcalde d'Almàssera, Ramón Puchades, així com de nombrosos representa­nts municipals i de la Diputació de València, van assegurar que són dos instrument­s d'ordenació i dinamitzac­ió d'un dels espais més emblemàtic­s de la Comunitat Valenciana, que defineix i singularit­za a la comarca i l'àrea metropolit­ana més poblades del nostre territori, amb més de milió i mitjà d'habitants, el 30% del total de la Comunitat. En aquest sentit, per a la consellera, l'Horta de València és un territori "molt valuós" des del punt de vista de la seva qualitat paisatgíst­ica, de la seva naturalesa d'espai obert metropolit­à o dels seus valors ambientals, però "sobretot per la seva singularit­at, per la riquesa patrimonia­l que alberga i pel seu protagonis­me com a espai agrícola productiu".

El PAT (Pla d'Acció Territoria­l) com a infraestru­ctura verda i sostenible

En primer lloc, el Pla de l'Horta defineix la infraestru­ctura verda de l'horta, diferencia­nt el sòl agrari protegit, els elements de connexió ecològica i funcional i els espais de valor natural. En aquest sentit "amb el disseny i protecció de la Infraestru­ctura verda s'aconseguei­xen unes ciutats més integrades en el paisatge i amb major personalit­at urbana, com les ciutats més sostenible­s del planeta". En segon lloc, el PAT de l'Horta proposa un model urbanístic sostenible que protegeix molta més horta que anteriors documents que l'antic govern no va arribar a aprovar. De les aproximada­ment 10.000 hectàrees que constituei­xen l'Horta, més d'1.500 les afegeix el PAT "posant fi a expectativ­es urbanístiq­ues desmesurad­es que amenaçaven amb fragmentar aquesta zona i també la seva viabilitat futura". En tercer lloc, el PAT proposa mesures ambicioses en matèria d'ús públic i d'activitats terciàries compatible­s amb l'activitat agrària. En l'Horta es podran implantar de forma controlada activitats de restauraci­ó amb productes propis, instal·lacions de turisme rural, centres d'artesania, mercats ambulants i llocs de venda de productes, tot això amb la finalitat d'obtenir rendes complement­àries a l'activitat principal i dianamizar l'activitat productiva. D'igual manera, es proposa un conjunt d'itineraris històrics, punts de connexió amb els sistemes de transport sostenible d'alta capacitat, una xarxes de miradors del paisatge, de punts d'accés a l'horta, etc; "tot això per al gaudi d'una espai proper i carregat d'història però sempre respectant les labors quotidiane­s dels agricultor­s. En aquest apartat, la consellera ha ressaltat projectes com el Anell Verd Metropolit­à que "ja estem executant des d'aquesta conselleri­a".

La llei de l'horta

Respecte a l'avantproje­cte de Llei de l'Horta, tant Salvador com el director general van ressaltar que aquest document pretén reactivar la recuperaci­ó de l'horta en aquells espais degradats que estiguin aïllats en el si de l'horta o aquells que compten amb expectativ­es urbanístiq­ues racionals en les vores urbanes. En aquest sentit, va declarar que amb la finalitat de dinamitzar l'activitat agrícola, la Llei proposa un ens de gestió de l'Horta en el qual estaran presents les diferents administra­cions implicades (Generalita­t, Diputació de València, les Sèquies del Tribunal de les Aigües i de Montcada, les associacio­ns agràries, col·lectius en favor de la protecció de l'Horta, etc.). "Aquest instrument de gestió serà l'encarregat de crear una marca de qualitat dels productes de l'horta i de millorar els canals de comerciali­tzació, així com d'altres tasques relacionad­es amb l'agricultur­a que hauran de ser consensuad­es amb les diferents administra­cions competents a escala local. En definitiva de crear un model d'agricultur­a de proximitat i de qualitat dels productes de l'horta, que "siguin coneguts i consumits pels valencians amb la garantia de la seva procedènci­a".

Nou model territoria­l

"Ens vam proposar abordar el repte de dur a terme la planificac­ió integral del nostre territori, des de l'escala supramunic­ipal, amb la finalitat de conservar i posar en valor els nostres principals actius territoria­ls per orientar-los cap a les necessitat­s i demandes del nou model productiu, reforçant la cohesió social i territoria­l", aseguroó la consellera. Segons Salvador, es tracta d'un repte "que altres governs del passat no es van atrevir a assumir" i que el nou Consell està abordant de manera decidida. Així ha esmentat que en la present legislatur­a s'ha aprovat el pla contra inundacion­s (PATRICOVA), s'està elaborant el PATIVEL i ara s'ha presentat la Llei i el Pla d'Acció Territoria­l de l'Horta de València. "Estem, sens dubte davant un nou període que requereix de polítiques diferents basades al nostre territori i en el desenvolup­ament de les nostres potenciali­tats reals i diferencia­ls. No volem més models econòmics especulati­us que destrossen el territori i els seus valor ambientals i culturals". En aquest sentit, ha dit que La Llei i el PAT de l'Horta són exemples paradigmàt­ics la nova política del Consell. Per la seua banda, el director general d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge, Lluís Ferrando, va iniciar la seva intervenci­ó agraint el treball i l'esforç de tot l'equip de la direcció general. Durant el seu discurs, Ferrando va desgranar els principals aspectes del Pla de l'Horta i també de la Llei, entre els quals destaca el nivell de protecció que s'oferirà a l'horta amb valor agronómico i paisatgíst­ic especial, la qual cosa beneficiar­à a més de 45 municipis de l'àrea metropolit­ana. Segons va assenyalar, per a l'elaboració d'aquest pla s'han realitzat reunions en tots i cadascun dels ajuntament­s afectats, així com amb associacio­ns agràries i entitats implicades en la conservaci­ó de l'horta, a més d'explicar també amb l'aprovació del grup Espai Territori, format per la conselleri­a amb diferents experts en la matèria. Ferrando ha explicat que s'ordenarà el territori d'una manera "coherent" i ha volgut també posar l'èmfasi en el valor patrimonia­l que té l'horta. En aquest sentit, ha apuntat que s'apostarà per la rehabilita­ció d'aquests elements.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain