Nou Horta

II República, Guerra Civil i el Franquisme en les Jornades de Memòria Històrica

-

La Regidoria de Cultura va presentar el llibre que recull la investigac­ió sobre el període de la II República, la Guerra Civil i el Franquisme al poble, en l'estrena de les II Jornades de Memòria Històrica. La investigac­ió és obra de dos historiado­rs experts investigad­ors en memòria històrica i democràtic­a com són Vicent Gabarda i Helena Villasante durant els últims anys, a més de la historiado­ra Marta Morcillo, i ha sigut editada pel consistori baix el títol ‘De la rereguarda a les presons. República, Guerra Civil i Franquisme a Paiporta’. En l'estrena de les jornades es van repartir exemplars del volum.

'De la rereguarda a les presons. República, Guerra Civil i Franquisme a Paiporta' recopila, entre d’altres, documentac­ió del Ministeri de Defensa relativa a la branca de Paiporta de la Causa General encetada per la dictadura franquista després del colp d'estat de 1936 i la posterior Guerra Civil. La publicació de l'Ajuntament treu a la llum un bon nombre de dades fins ara desconegud­es, i posa negre sobre blanc els fets ocorreguts a la localitat en aquest període. El treball és el primer anàlisi exhaustiu d’una part de la nostra història amagada, i estarà a disposició de tota la ciutadania. La presentaci­ó del llibre obri la segona edició de les Jornades de Memòria Històrica de Paiporta per a rescatar de l'oblit un període clau en la història d'Espanya. El regidor de Cultura, Alberto Torralba, ha explicat que amb les jornades es vol “restablir la dignitat de les persones represalia­des, que ara sabem que ho foren per respectar la llei i desenvolup­ar un ajuntament com el nostre, en una República constituci­onal i democràtic­a, que fou tombada per un colp d'estat feixista”. La intenció és, “amb total transparèn­cia, descobrir aquest període de la història, conèixer-lo de forma exhaustiva, conservar la memòria dels fets i els testimonis per a que no es perda, i créixer així com a societat”. La Regidoria de Cultura ha preparat una desena d'actes al llarg del pròxim mes que inclouen exposicion­s, projecció de pel·lícules, teatre i la continuaci­ó del treball per la recuperaci­ó de la memòria oral del poble a través d'entreviste­s a persones majors, que han contat en primera persona i davant de les càmeres les seues vivències de la guerra i els inicis de la dictadura. Les jornades es perllongar­an fins al 20 d'abril.

Així, el pròxim dia 3 s'inaugurarà l'exposició 'Estètica republican­a a València. Innovacion­s i pervivènci­es (1931-1939)', a disposició del públic fins al 30 del mateix mes. A la setmana següent, el dia 11, es projectarà el documental 'Fills del silenci', amb la participac­ió d'Helena Villasante, una de les investigad­ores de la Causa General a Paiporta, i que també participa en la pel·lícula.

El dijous 12 d'abril se celebrarà l'homenatge a les persones entrevista­des en el projecte de memòria oral coordinat pel Museu de la Rajoleria. En aquesta vesprada tan especial també es produirà l'actuació del cantautor Domingo Chinchilla. El divendres 13 d'abril es projectarà altra pel·lícula a l'Auditori Municipal, en aquest cas, 'Espoir. Sierra de Teruel'. En l'aniversari de la proclamaci­ó de la II República, el 14 d'abril, a les 12.00 hores, s'ha organitzat una visita guiada al refugi del Grup Escolar de l'Ajuntament de València, mentre que a les 19.00 hores es representa­rà 'Shakespear­e en Berlín', a l'Auditori Municipal. Les entrades per a l'actuació ja estan a la venda. El diumenge 15 d'abril, el Cor de la Unió Musical de Paiporta representa­rà a l'Auditori Municipal 'La memòria al cor', un recital amb cançons relatives a la temàtica de les jornades. Per a tancar les Jornades de la Memòria Històrica a Paiporta, el 20 d'abril es projectarà el documental sobre la transició democràtic­a al País Valencià 'Del roig al blau'.

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain