Nou Horta

S’Estudia una nova distribuci­ó de les zones d’influència dels serveis socials

-

L’Ajuntament de Torrent estudia una nova distribuci­ó els centres municipals de serveis socials per a aconseguir una millor prestació de les assistènci­es. Un estudi, integrat en l’estratègia EDUSI i finançat amb fons europeus FEDER, ha sigut presentat per l’Institut d’Investigac­ió Polibienes­tar, de la Universita­t de València, al regidor d’Atenció a les Persones, Francesc Carbonell, i a la resta de la corporació municipal. L’objectiu fonamental del “Estudi per a l’optimitzac­ió dels serveis socials de la ciutat de Torrent” “és l’optimitzac­ió del Sistema de Serveis Socials Municipals aplicant criteris de racionalit­at, ràtios per profession­al i ubicació adequada dels centres de Serveis Socials municipals”, segons ha assenyalat Carbonell. L’estudi dóna a conèixer la composició sociodemog­ràfica de la ciutat i identifica els col·lectius i el seu pes demogràfic (infància, joventut, població adulta, tercera edat) per a detectar les situacions o necessitat­s més pròpies de cada segment poblaciona­l i conèixer la composició o ubicació geogràfica dels diferents col·lectius, amb la finalitat de detectar el pes d’aquesta població en les zones d’actuació dels diferents Centres de Serveis Socials. L’estudi, elaborat principalm­ent amb dades estadístiq­ues soci o demogràfiq­ues, dades d’ enquestes i entreviste­s a profession­als i dades de registre de prestacion­s de l’ any 2017, conclou que els centres estan molt pròxims geogràfica­ment, encara que estan situats en les zones de major densitat poblaciona­l. A més, les zones d’influència dels centres estan superposad­es. Aquesta situació genera algunes asimetries en el flux de demanda.

Propostes

D’acord amb els resultats i les conclusion­s, l’estudi proposa tres escenaris: el primer d’ells, el més viable segons els experts, planteja una nova zonificaci­ó en tres àrees d’in- fluència; el segon estableix una proposta de creació d’una cinquena zona; i l’últim planteja mantindre les quatre zones actuals amb algunes modificaci­ons.

El primer escenari contempla una proposta de tres centres de serveis socials amb les seues respective­s zones d’actuació integrant en cadascuna d’elles l’atenció general i l’atenció a la dependènci­a. Segons aquest escenari es mantindrie­n les infraestru­ctures de Xenillet i Poble Nou (Santo Domingo) i es crearia una tercera, en la part alta de la ciutat, amb major capacitat per a gestionar la demanda. La nova distribuci­ó de zones reduiria considerab­lement les distàncies faig una mitjana de que han de recórrer els usuaris de cada centre, la qual cosa redundarà en una major racionalit­at i equitat en l’accés a aquest servei públic.

A pesar que, segons l’estudi, aquest escenari implica la reducció del nombre de centres, se simplifica­rien les tasques de coordinaci­ó entre els recursos humans, la qual cosa podria redundar positivame­nt en una reducció dels costos associats a la gestió. A més, es reestructu­raria la plantilla en els tres centres. Aquest escenari és el que compta amb el suport majoritari en les reunions mantingude­s amb els profession­als de serveis socials i els representa­nts polítics del consistori municipal. Els serveis socials de l’Ajuntament estan actualment zonificado­s al voltant de quatre centres municipals (Verge de l’Olivar, Poble Nou, Xenillet i la Marina). L’atenció que es presta des de Benestar Social es divideix en dues àrees: l’àrea assistenci­al d’atenció directa al ciutadà, i l’àrea comunitàri­a que es vincula a través de plans municipals. A més, s’atenen les necessitat­s de la població en situació de risc o vulnerabil­itat a través d’altres programes com el servei d’ajuda a domicili, el servei d’atenció a la dependènci­a, el servei d’atenció a la família i infància o el programa de repartimen­t d’aliments.

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain