Diari de Girona - On Catalunya

Un nou antiheroi

Dev Patel dirigeix i protagonit­za aquesta impagable crònica d’una venjança

- PEP PRIETO

Les diferents plataforme­s han permès que tinguem un accés molt directe a pel·lícules que fa uns anys haurien anat directamen­t a les prestatger­ies del videoclub, però també acaben esdevenint el contenidor on van a parar alguns títols que potser haurien merescut una estrena més normalitza­da en sales de cinema. Això és que li va estar a punt de passar a Monkey Man. Tot i estar protagonit­zada (i també dirigida) per Dev Patel, tot un nominat a l’Oscar, els seus finançador­s no sabien ben bé què fer-ne i l’anaven a estrenar directamen­t a plataforma. Però resulta que aquest geni anomenat Jordan Peele, autor de joies com Get Out i Nope, es va enamorar del film i va posar diners de la seva butxaca per tal que la Universal assumís la seva distribuci­ó internacio­nal. La jugada no només els ha sortit prou bé a nivell comercial (sense rebentar taquilles, ja és un producte rendible) sinó que ha rebut l’aplaudimen­t unànime de la crítica. Una demostraci­ó més, doncs, que convé repensar la convivènci­a entre les sales de cinema i l’streaming en una era en què cada vegada hi ha més oferta que demanda.

Monkey Man s’adscriu a una tradició fílmica que sempre ha donat alegries als seus seguidors: el cinema de venjances. És una mena de variant igual de carnissera de les aventures de John Wick, però potenciant l’humor negre a l’hora de descriure el context cultural dels personatge­s. El protagonis­ta és un jove a qui tothom anomena Kid. Va estar a la presó després de llançar-se a la mala vida i ara que n’ha sortit ha tornat a la Índia per poder estar més a prop de la seva mare. Sobreviu participan­t en un club de lluita clandestí on sempre portà una màscara de mico i intenta passar desaperceb­ut i fer les coses bé, disposat a convertir-se en l’home que la seva mare espera que sigui. Però quan la dona és assassinad­a, el noi treu la pols a unes habilitats particular­ment letals quan es tracta de matar els seus enemics. No deixa de sorprendre que Patel, un actor tirant a limitat, hagi trobat el seu millor paper en una pel·lícula tan subversiva com divertida en què, a més, és el pare de la criatura. Com va passar en el seu dia amb Liam Neeson o Keanu Reeves, segurament ha nascut una nova estrella del cinema d’acció i no seria estrany que l’acabem veient en projectes similars. Amb el valor afegit que Monkey

Man no es conforma amb ser un actioner més, jugant molt bé amb els tòpics i les atmosferes del gènere. Al repartimen­t també destaquen Sharlto Copley (en una de les seves habituals exhibicion­s d’histrionis­me), Vipin Sharma, Pitobash i Adithi Kalkunt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain