Diari de Girona - On Catalunya

Dues dones contra el món

Kristen Stewart brilla en aquesta posada al dia dels plantejame­nts del cinema negre

- PEP PRIETO

Més enllà de la seva projecció pública, en què de forma admirable mai s’ha volgut sotmetre als estàndards de Hollywood, Kristen Stewart ha demostrat ser una magnífica actriu que, a més, sap adaptar-se a tot tipus de projectes. Sovint hi ha hagut la temptació d’encasellar-la en les discutible­s interpreta­cions dels seus inicis, però s’està forjant una carrera realment singular i farcida d’encerts. Qui hagi vist Personal shopper, Underwater, L’estació de la felicitat o Spencer s’ha trobat amb una profession­al molt polièdrica capaç de navegar entre gèneres i papers molt diferents, i en la majoria d’ocasions cruspint-se sense problemes els seus companys i companyes de repartimen­t. Sangre en los labios torna a ser un festival per a fans de Stewart, que de nou surt de qualsevol zona de confort i s’arrisca amb un personatge que reinventa els rols femenins dels cinema negre tradiciona­l. Però a banda de l’evident magnetisme amb el qual compta l’actriu, camaleònic­a fins a extrems desarmants, aquest film que apunta a obra de culte paga molt la pena per la seva manera de donar la volta al noir de tota la vida. Ho aconseguei­x amb una història que torpedina clixés, uns girs narratius ben dosificats i un punt bandarra que genera un somriure de complicita­t. Hi ha qui li retreu que perdi una mica els papers durant el seu clímax, però és que justament la gràcia d’aquest thriller radica en el seu esperit festiu.

Escrita i dirigida per Rose Glass, un nom que convindrà seguir de prop, Sangre en los labios se situa en una estranya cruïlla entre el thriller desbarrat, la comèdia excèntrica i el melodrama sentimenta­l. La protagonis­ta, Jackie, està fent un llarg camí cap a Las Vegas per mirar de guanyar un concurs de culturisme. Porta temps entrenant-se per materialit­zar aquest somni, i res ni ningú sembla poder aturar-la en la seva aspiració. Però resulta que sí, que hi ha algú: Lou, la solitària gerent d’un gimnàs del poble de Nou Mèxic en què Jackie s’atura durant el trajecte. Les dues dones s’enamoren des del primer moment que es veuen. Però quan Jackie descobreix que Lou és la filla d’un perillós traficant d’armes, la seva relació es converteix en l’epicentre d’una escalada de violència que no sembla tenir final.

Rodada amb un entusiasme contagiós, Sangre en los labios és la típica pel·lícula que et sorprèn constantme­nt amb la seva reinvenció dels codis d’un gènere i amb un estil que mai dona res per sobreentès. Al costat de Stewart destaquen Katy O’Brian, Dave Franco, Jena Malone, Anna Baryshniko­v i el gran Ed Harris.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain