Sport

Enriquir la memòria a través del futbol

-

L’Agrupació Barça Jugadors ha estrenat un nou projecte social aquesta temporada. Es tracta del Taller Reminiscèn­cia, una iniciativa de la Federació Espanyola d’Associacio­ns de Futboliste­s Veterans (FEAFV) i l’Associació de Futboliste­s Espanyols (AFE) que per primera vegada arriba a Catalunya. El projecte vol millorar la qualitat de vida de les persones amb deterioram­ent cognitiu a través d’una activitat que al llarg de 12 sessions vol estimular els records del passat, vinculats especialme­nt al futbol. Jordi Gonzalvo i Javi Delgado són els exjugadors del FC Barcelona que imparteixe­n el taller, que es fa des de finals de setembre a la residència Ballesol Almogàvers de Barcelona.

PASSAR-HO Bé Una vegada a la setmana, 12 persones usuàries del centre es troben en una sala de reunions plena de records futbolísti­cs i blaugrana. La primera sessió va comptar amb la presència del president de la FEAFV, Juan Mari Zorriqueta. Com si fos un equip nou de jugadors, no hi va faltar la ronda de presentaci­ons i l’exposició dels objectius del taller: passar-ho bé i evocar records del passat mitjançant jocs o endevinall­es sobre moments de la història del futbol o equips llegendari­s del FC Barcelona.

En el rerefons del projecte hi ha la certesa científica que fer evocar records del passat pot ser beneficiós per a les persones amb deterioram­ent cognitiu, com els malalts d’Alzheimer. Una acció que a Espanya ja fa anys que implanta la FEAFV i que ara per primera vegada es fa a Catalunya. El taller també inclourà algunes activitats especials i una petita trobada amb exjugadors.

ELS TALLERS REMINISCèN­CIA: FUTBOL, EMOCIó I MEMòRIA Per als psicòlegs experts en malalties de deterioram­ent cognitiu, el futbol és un dels elements que pot aconseguir que els pacients exteriorit­zin aquells records històrics que encara no han desaparegu­t. Per fer-ho possible, primeramen­t, també és necessari generar aquest espai on s’incrementi l’autoestima, la satisfacci­ó per la vida, el benestar i la socialitza­ció. En definitiva un lloc íntim i afectiu que fabriqui emoció i felicitat per així arribar als records. Amb aquest gran objectiu van néixer els Tallers Reminiscèn­cia. El projecte de Futbol i Reminiscèn­cia va arribar a Espanya a través de l’AFE, la FEAFV i la implantaci­ó es fa través del centres geriàtrics Ballesol.

 ?? FOTOS: SERGIO RUIZ ??
FOTOS: SERGIO RUIZ
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain