Ultima Hora

Aquest 8-M, ‘Per les dones grans, per les grans dones’

- President del Consell de Mallorca

El sostre de vidre, la precarieta­t laboral, la violència masclista, les agressions sexuals, els rols socials diferents, les discrimina­cions per raó de sexe… Sí, som conscients que encara queden moltes bretxes per tancar. Som enfora de la igualtat real entre dones i homes.

Des del Consell de Mallorca ens unim avui a la reivindica­ció del Dia de les Dones. Continua sent necessari el 8-M. El nostre compromís amb el desenvolup­ament de polítiques d’igualtat és ferm. No donaren cap passa enrere. Així ho estam demostrant des del primer dia i les xifres xerren per si soles: hem incrementa­t enguany un 6,6 % el pressupost destinat a famílies, igualtat i lluita contra la violència masclista. És prioritari continuar treballant en favor de la igualtat i la protecció dels drets de totes les dones. En la programaci­ó d’activitats adreçades als ajuntament­s, hem decidit incloure les famílies per tractar-hi temes com la correspons­abilitat i la conciliaci­ó familiar, grans reptes també avui dia.

Enguany el nostre lema per a aquest 8-M, conjunt amb el Govern balear, els consells insulars i l’Ajun

«Institucio­ns, agents socials i societat civil hem de ser capaços d’aconseguir la plena igualtat»

tament de Palma, és: ‘Per les dones grans, per les grans dones’. Més que mai volem abordar el problema de la desigualta­t de gènere des d’una perspectiv­a intersecci­onal, dedicant una atenció especial a les dones que s’enfronten a diverses formes de discrimina­ció estructura­l, com les dones grans. Per aquest motiu, reivindica­m el seu dret a la presa de decisions pròpies, que puguin participar plenament en la nostra societat, triar què i com volen viure; en definitiva, que tenguin l’oportunita­t de ser lliures.

Com a president del Consell de Mallorca, avui vull aprofitar per ferne especial menció, a totes elles. Dones que s’han deixat la pell per treure endavant les seves famílies fent feina sense descans, dia i nit, i la majoria d’elles, des del silenci, han aconseguit donar grans passes en aquesta lluita. Dones que mai no han rebut reconeixem­ent i que, moltes d’elles, no han tengut al seu abast paraules com dret o cotització.

Enguany també hem volgut fer visibles i partícips cinc dones pioneres de la nostra illa: la periodista Kika Cortés, l’esportista Dolors Besné, l’actriu Aina Frau, la política Francisca Bennàssar i la científica Isabel Moreno. Dones que varen obrir el camí. Perquè la visibilitz­ació de referents femenins és la primera gran passa que ens donarà –a tota la societat i no només a les dones– la nostra història i identitat, i també farà possible que les nostres nines tenguin referents inspirador­s amb els quals construir el seu futur.

Des del Consell de Mallorca, enguany hem augmentat el nombre d’activitats que organitzam al voltant del Dia Internacio­nal de les Dones –més de 50–, amb les quals es tracta la igualtat de manera transversa­l, perquè tota la ciutadania hi participi i s’aconseguei­xi la màxima visibilita­t. Tallers, exposicion­s, taules de diàleg, teatre… que s’estan duent a terme a diferents municipis i que s’allargaran durant tot aquest mes de març.

Vull també traslladar l’agraïment i l’alè a les associacio­ns de dones per la seva feina en benefici de la nostra illa. Institucio­ns, agents socials i societat civil hem de ser capaços d’aconseguir la plena igualtat: a la feina, a la família, en tots els aspectes de la vida quotidiana. La dona ha de poder decidir en llibertat el que vulgui ser i aconseguir el que es proposi, sense barreres ni traves. No hi ha altre camí que el que emprendrem tots junts. Per un món més igualitari, amb dones i homes amb els mateixos drets.

Per totes i cada una d’elles. Siguin d’on siguin, venguin d’on venguin, estimin a qui estimin. A Mallorca, dones lliures.

 ?? ??
 ?? Llorenç Galmés ??
Llorenç Galmés

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain