Ultima Hora

Herstórica­s

- Rafel Puigserver Pou * Doctor en Humanitats i Ciències Socials i professor de Secundària.

Herstórica­s és un projecte de caràcter cultural i educatiu que visibilitz­a i valora l’aportació històrica de les dones a la societat i reflexiona sobre la seva absència des d’una perspectiv­a feminista.

Les investigad­ores fan un joc de paraules en anglès amb els conceptes history (història) i his story (el relat d’ell). Introduint el pronom per her (volent dir «el relat d’ella»), dona lloc al neologisme ‘Herstory’. Amb aquest terme es vol donar a conèixer la història emfatitzan­t el rol de les dones i els seus punts de vista.

D’ençà que es posà en marxa l’equip d’investigad­ores, totes dones i historiado­res i mediadores culturals, han dut a terme diferents projectes de recerca i iniciative­s ben interessan­ts. El 2018 juntament amb el col·lectiu Autoras de Cómic, aconseguir­en mitjançant un projecte de micromecen­atge mostrar als infants referents femenins positius a través d’un joc de cartes format per les dones pioneres que obriren el camí en molts dels àmbits que fins aleshores havien estat vetades. I que en molts casos, continuen sense aparèixer als llibres d’història.

No només es dediquen a la recerca, sinó que també fan una aposta decidida per acostar els resultats de les seves recerques a l’àmbit educatiu però també al gran públic. El seu projecte de ‘Resistenci­as. Divulgació­n de la memoria democrátic­a de las mujeres’ és un projecte de recerca, disseny i mediació de recorregut­s interpreta­tius a Granada i Madrid per visibilitz­ar espais vinculats a la Memòria Històrica i Democràtic­a de les dones que, una vegada acabat el projecte es va fer transferèn­cia de coneixemen­t amb cursos en línia i amb tallers als centres educatius.

Fan cursos, tallers, passejades urbanes i altres activitats. I també es pot contribuir a la tasca de l’associació. Si voleu saber la gran tasca que fan aquestes investigad­ores i divulgador­es, podeu consultar el seu web https://herstorica­s.com/

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain