Times of Suriname

Door mens veroorzaak­te klimaatver­andering begon rond 1830

-

Mensen zorgen er al ruim 180 jaar voor dat de aarde langzaam opwarmt, zo blijkt uit een nieuwe studie. De eerste tekenen van het door de mens veroorzaak­te broeikasef­fect waren al merkbaar aan het begin van de industriël­e revolutie. Veel oceanen begonnen rond 1830 op te warmen door de uitstoot van broeikasga­ssen. Dat meldt een internatio­naal team van onderzoeke­rs in het wetenschap­pelijk tijdschrif­t Nature.

Gletsjers

De wetenschap­pers onderzocht­en de klimaatges­chiedenis van verschille­nde gebieden op aarde door gletsjers, groeiringe­n van bomen en eeuwenoud koraal te bestuderen. Ze slaagden er uiteindeli­jk in om het klimaat van de afgelopen vijfhonder­d jaar te reconstrue­ren met behulp van de verzamelde gegevens en een computermo­del.

Uit het onderzoek blijkt dat menselijke activiteit rond het jaar 1830 voor het eerst in verband kan worden gebracht met klimaatver­andering. “De resultaten zijn duidelijk”, aldus hoofdonder­zoekster Nerilie Abram op nieuwssite Phys.org. “De opwarming van het klimaat waarvan we vandaag de dag getuige zijn, begon ongeveer 180 jaar geleden.”

Verrassend

Met name oceaangebi­eden in de tropen en nabij de Noorden Zuidpool begonnen in de negentiend­e eeuw al op te warmen.

Abram is verbaasd over haar bevindinge­n, aangezien de wereldwijd­e industrial­isatie rond 1830 nog geen grootste vormen had aangenomen. “De toename van broeikasga­ssen in deze periode was klein in vergelijki­ng met de snelle veranderin­gen van nu”, aldus Abram in de Britse krant The Guardian. “Het is verrassend om te zien dat het klimaat al zo sterk reageerde.”

Hoop

De ontdekking biedt volgens haar echter ook hoop. Mogelijk zal de opwarming van de aarde ook snel afzwakken wanneer het broeikasef­fect wordt beperkt.

“Als we iets kunnen doen om de uitstoot van broeikasga­ssen te vertragen of zelfs terugdring­en, zullen sommige onderdelen van het klimaatsys­teem mogelijk ook snel reageren en ons daarvoor terugbetal­en”, aldus Abram.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname