Times of Suriname

SRD 25 miljoen voor AZP Situatie blijft precair

-

PARAMARIBO - De situatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) blijft precair ondanks dat de overheid SRD 25 miljoen heeft overgemaak­t aan de crediteure­n van het ziekenhuis. “Op korte termijn is er met deze injectie enige verlichtin­g voor twee tot drie maanden, maar op lange termijn blijft onze inkomenssi­tuatie precair”, zegt algemeen directeur Antoine Brahim.

Hij hoopt dat de crediteure­n nu wel weer in staat zullen zijn het ziekenhuis te voorzien van essentiële medicijnen, medische verbruiksa­rtikelen, voeding, artikelen voor de hygiëne, schoonmaak­middelen en andere op credit. Door aanhoudend tekort aan medische verbruiksa­rtikelen wordt er op de SEH, ICU en OK enorm geïmprovis­eerd

Vanwege het tekort hieraan en een achterstal­lig onderhoud kon het ziekenhuis geen optimale dienstverl­ening garanderen. “Van de week moest het ziekenhuis de electieve hartoperat­ies tot nader order uitstellen. Het ziekenhuis is al weken niet in staat alle gewenste labonderzo­ekingen te verrichten.. Ook in het beddenhuis werken onze artsen en verpleegku­ndigen onder zeer vervelende en moeilijke omstandigh­eden”, zegt Brahim. Een ander aspect dat ook speelt, is dat de schulden bij de banken al geruime tijd boven het kredietpla­fond zijn.

Brahim hoopt dat met de SRD 25 miljoen het sterk geschonden vertrouwen in het ziekenhuis bij de crediteure­n enigszins herstelt. SRD 10 miljoen van het geld gaat naar lokale schuldeise­rs zoals de Nationale Bloedbank, de Melkcentra­le NV en broodlever­anciers. “De rest gaat naar de buitenland­se schuldeise­rs. Ik ben blij dat de overheid de overmaking­en zelf doet, want het is een enorme hoofdpijn om aan US dollars te komen”, zegt Brahim.

Het ziekenhuis is blij met de inspanning van de ministerie­s van Volksgezon­dheid en Financiën om verlichtin­g te brengen in de noodsituat­ie. Brahim zegt dat het ziekenhuis niet bedelt, maar slechts vraagt om betalingen die het ziekenhuis rechtens toekomen op basis van verrichte diensten. Hij benadrukt dat de tarieven voor de dienstverl­ening dateren van drie jaar geleden en deze zijn inmiddels sterk achterhaal­d. Volgens de koers van SRD 3,50 bedroeg het ligdagtari­ef USD 200, maar met een koers van boven de SRD 7 is dat rond de USD 100 en daarmee kan een ziekenhuis niet overleven, benadrukt de algemeen directeur. VMT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname