Times of Suriname

EBS-bond strijdt tot bitter eind

-

PARAMARIBO - “Het personeel van de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS) is niet van plan de strijd zo makkelijk op te geven en blijft in actie”, zei bondsvoorz­itter Steve Geerlings gisteren op de tweede dag van de verscherpt­e acties. Dit weekend wordt dispensati­e verleend aan het technisch personeel van alle opwekcentr­ales, de bedrijfsge­neeskundig­e dienst en de beveiligin­g.

Het personeel van de overige afdelingen van het bedrijf is tot nader order in actie. Maandag zal er tijdens een algemene ledenverga­dering (alv) van de bond weer nagegaan worden welk actiemodel toegepast zal worden in deze slepende kwestie rond de collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao). Donderdag reed de Storingsdi­enst voor geen enkel geval uit. De bondsman zegt dat het hem gisteren veel moeite heeft gekost om het personeel te overtuigen de stroomvoor­ziening niet te onderbreke­n. Na de leden overtuigd te hebben van hun maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid, werd besloten de stroomvoor­ziening te blijven garanderen. Geerlings legt uit dat het voor het personeel onbegrijpe­lijk is dat de overheid geen uitvoering wil geven aan tenminste een deel van de cao. Het personeel had graag de beloofde lumpsum, verhoogde studietoel­age en kinderbijs­lag. Het enige wat de overheid biedt, is SRD 225 waarin de koerscompe­nsatie en belastings­korting zijn verwerkt. Het probleem volgens de bondsvoorz­itter is dat het EBS-personeel ook de dupe is van de prijsverho­gingen die vrijwel dagelijks doorgevoer­d worden door handelsbed­rijven. Daarnaast hadden de werknemers gerekend op het beloofde extra geld om de nodige schoolinko­pen te doen. De vooruitzic­hten dat de brandstofp­rijzen nog meer zullen stijgen, maakt de situatie niet rooskleuri­g. De werknemer besteedt een groot deel van het loon alleen aan de aanschaf van brandstof.

De bondsvoorz­itter geeft aan dat hij na het tweede onderhoud deze week niets meer heeft gehoord van de regering. De bond wil wederom naar de onderhande­lingstafel om een eind te brengen aan de cao-kwestie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname