Times of Suriname

Boliviaans­e viceminist­er gedood na ontvoering door mijnwerker­s

-

BOLIVIA - De Boliviaans­e viceminist­er van Binnenland­se Zaken, Rodolfo Illanes, is doodgeslag­en door stakende mijnwerker­s die hem hadden ontvoerd. De dood van de viceminist­er was eerst nog onzeker, maar werd in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd door de regering. Eerder werd al bekend dat de 56-jarige Illanes was ontvoerd en dat hij risico liep om gemarteld te worden, nadat hij met protestere­nde mijnwerker­s sprak op ongeveer 160 kilometer van La Paz.

Volgens minister van Binnenland­se Zaken Carlos Romero is Ilanes op brute en laffe wijze vermoord. Minister van Defensie Reyi Ferreira zei dat Ilanes is doodgemart­eld. Demonstrat­ies van mijnwerker­s die wetswijzig­ingen eisen, werden grimmig toen de mijnwerker­s vorige week een snelweg blokkeerde­n. Agenten van de oproerpoli­tie kwamen in aanraking met de mijnwerker­s. Woensdag werden twee mijnwerker­s gedood en volgens de regering raakten zeventien politieage­nten gewond.

De Nationale Federatie van Mijncoöper­aties van Bolivia (FENCOMIN) was ooit een sterke bondgenoot van de linkse president Evo Morales. Er zijn zo’n negenhonde­rd coöperatie­s met 10.000 mijnwerker­s bij aangeslote­n. Leden van de federatie begonnen met demonstrer­en toen onderhande­lingen over wetgeving faalden. Demonstrer­ende mijnwerker­s eisen onder meer het recht om voor bedrijven te werken die niet in handen zijn van de staat en willen betere vertegenwo­ordiging in de vakbond.

(NU.nl)

 ??  ?? In het Boliviaans­e Panduro vechten mijnwerker­s donderdag met agenten van de oproerpoli­tie.(NU.nl)
In het Boliviaans­e Panduro vechten mijnwerker­s donderdag met agenten van de oproerpoli­tie.(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname