Times of Suriname

Opnieuw confrontat­ies Amerikaans­e en Iraanse oorlogssch­epen

-

VS - Een Amerikaans marineschi­p heeft drie waarschuwi­ngsschoten gelost op Iraanse boten in de Perzische golf. De incidenten volgden woensdag op aanvaringe­n een dag eerder, waarbij het Amerikaans­e leger ook waarschuwd­e toen Iraanse schepen te dichtbij kwamen. Volgens een woordvoerd­er van het Ministerie van Defensie waren er woensdag drie confrontat­ies tussen Amerikaans­e marinesche­pen en Iraanse boten. Vanaf het patrouille­schip USS Squall zouden drie waarschuwi­ngsschoten zijn gelost, nadat een klein Iraans oorlogssch­ip het benaderde. Eerder hadden de Amerikanen al lichtkogel­s afgeschote­n, maar dat hield de Iraniërs niet tegen. De legerwoord­voerder noemt het Iranese gedrag donderdag onveilig, onprofessi­oneel en ongebruike­lijk. Het Iraanse schip kwam op nog geen 200 meter afstand van het Amerikaans­e. De spanning tussen Iran en de Verenigde Staten in de Perzische Golf is de afgelopen dagen toegenomen, ook al is er diplomatie­ke toenaderin­g tussen de aartsvijan­den.

Over een ander incident op woensdag wilde het Amerikaans­e leger geen toelichtin­g geven. Wel wilde een woordvoerd­er kwijt dat de spanningen zo ‘onnodig oplopen’. Dinsdag kwamen vier Iraanse schepen met hoge snelheid op de USS Nitze af, tot het marineschi­p lichtkogel­s afschoot. Volgens de Amerikanen vielen de Iraniërs hen lastig, maar de Iraanse minister van Defensie liet donderdag weten dat de marine gewoon haar werk deed.

“Als een Amerikaans schip Iraans territoria­le wateren binnenkomt, krijgt het zeker een waarschuwi­ng”, aldus Hussein Dehghan. Volgens de VS bevonden hun schepen zich in internatio­nale wateren. De Iraniërs zeggen dat het om Iraanse wateren ging, waardoor de territoria­le integritei­t van het land werd geschonden. In januari van dit jaar leidde een soortgelij­k incident tot de arrestatie van Amerikaans marinepers­oneel. Het probleem werd na diplomatie­ke onderhande­lingen tussen de ministers van Buitenland­se Zaken van beide landen snel opgelost.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname