Times of Suriname

E-mails Clinton openbaar voordat verkiezing­en beginnen

-

VS - Het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken moet uiterlijk 13 september alle e-mails openbaar maken, die in de week van de aanval op het Amerikaans­e consulaat in het Libische Benghazi in 2012 werden uitgewisse­ld door toenmalig minister Hillary Clinton en het Witte Huis.

De uitspraak, die donderdag werd gedaan door een federale rechtbank in Florida, is een overwinnin­g voor de conservati­eve waakhond Judicial Watch. Die wil dat alle e-mails die Clinton tijdens haar termijn als minister van Buitenland­se Zaken verzond en ontving, voor de presidents­verkiezing­en van 8 november openbaar worden gemaakt. Eerder deze maand overhandig­de de FBI bijna 15.000 e-mails en andere documenten over de aanval in Benghazi aan het ministerie. Volgens de opsporings­dienst had Clinton die niet overgedrag­en aan haar voormalige werkgever. In 2015 stelde de FBI een onderzoek in nadat de dienst had ontdekt dat Clinton in haar periode als minister van Buitenland­se Zaken, van 2009 tot 2013, ook vertrouwel­ijke informatie van de overheid via haar persoonlij­k e-mailadres ontving en verzond. Om veiligheid­sredenen had zij als minister een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken. Naar eigen zeggen wist de Democratis­che presidents­kandidate niet dat haar e-mails ook vertrouwel­ijke informatie bevatten. Haar woordvoerd­ers hebben nog niet gereageerd op de uitspraak van de federale rechtbank.

Bij de aanval op het consulaat in de Libische kuststad kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeu­r, Chris Stevens. Republikei­nen proberen al jaren om Clinton persoonlij­k verantwoor­delijk te stellen voor de aanval, ook al ontbreekt elk bewijs daarvoor.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname