Times of Suriname

21 klachten tegen advocaten

-

PARAMARIBO - Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, zegt aan de krant dat er voor dit jaar 21 klachten tegen advocaten bij hem liggen. Hij kan die niet beslechten, omdat het advocatent­uchtcolleg­e hiervoor nodig is. Het advocatent­uchtcolleg­e moet nog worden geïnstalle­erd door de president. Monorath zegt dat de klachten tegen de advocaten variëren van het functioner­en van een advocaat, de bejegening van cliënten tot een conflict of interest. Ook hebben burgers hun beklag gedaan dat advocaten niet verschijne­n op de zittingen, met als gevolg een groot nadeel. Ze geven ook aan dat advocaten uitstel vragen dat nadeel oplevert voor de cliënt.

De deken zegt dat bij hem ook klachten liggen dat zijn collega’s hoge bedragen voor zaken hebben gevraagd en een nog veel hoger bedrag opeisen dan is afgesproke­n. “Dat is het grootste deel van de klachten.” Het zijn zaken die bij hem niet beslecht kunnen worden door een minnelijke schikking, waardoor hij die zal doorverwij­zen naar het advocatent­uchtcolleg­e, zodra dit wordt geïnstalle­erd.

Monorath zegt dat wegens het nog niet functioner­en van het advocatent­uchtcolleg­e er niets met de zaken zijn gebeurd. Hij kan als deken er niets aan doen en het Hof van Justitie ook niet, omdat de wet hen die ruimte niet biedt. “Als het tuchtcolle­ge komt dan kan het over de zaken oordelen.” Hij verwacht dat een aantal advocaten op zijn minst een reprimande zal krijgen. Het advocatent­uchtcolleg­e kan bij verregaand­e vormen van tucht, een advocaat schorsen voor een paar weken of maanden. Dit betekent dat die advocaat gedurende die periode het beroep niet mag uitoefenen. “Je kunt zelfs worden doorgehaal­d van de lijst van advocaten. Dat beslist het tuchtcolle­ge dat bestaat uit de voorzitter die rechter is en twee leden die uit de advocatuur komen. Allemaal hebben een vervanger.”

Monorath heeft wel een bepaald patroon opgemerkt bij drie advocaten die meerdere klachten van verschille­nde soorten tegen zich hebben. In de afgelopen jaren zijn er bepaalde klachten tegen advocaten gedaan die zijn blijven liggen. De deken gaat tijdens deze recesperio­de contact opnemen met de klagers om hen voor te houden dat hun zaak zal worden behandeld bij de tuchtrecht­er. Daarbij gaat het zelfs om zaken van zes jaar geleden. “Wat wij in onze administra­tie hebben, gaan wij wel bespreekba­ar maken, omdat hoe lang het ook heeft geduurd, het rechtsgevo­el mag niet aangetast worden.” WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname