Times of Suriname

Peneux: “Detacherin­gsbeleid was er altijd, maar is verwaterd”

-

PARAMARIBO - Het detacherin­gsbeleid binnen het Onderwijs was er altijd, maar is door de jaren heen verwaterd. “Bij de politie, brandweer en gezondheid­ssector werkt het, dus ik ben serieus bezig om het mutatiebel­eid bij leraren te bekijken”, zei minister Robert Peneux vorige week in het parlement. Amzad Abdoel is van mening dat over het detacherin­gsbeleid van de leraren vanaf het begin van de opleiding leraren in spe bewust gemaakt moeten worden dat hij of zij geen leraar wordt voor de jonge kustvlakte, maar voor heel Suriname.

Het assembleel­id meent dat als de bewustword­ing er vanaf het begin was, detacherin­g nooit een probleem zou zijn. De leraren moeten weten dat ze mogen verwachten dat ze op elke plek in het land ingezet kunnen worden. Abdoel haalde ook aan dat er gekeken moet worden naar huisvestin­g voor leraren en vervoer. Hij zei dat soms slechts twee leraren worden vervoerd in een bus, wat inefficiën­t is. Hij stelde voor dat deze leraren gemuteerd worden naar scholen die dichtbij zijn en er zo bezuinigd kan worden op die post. De minister deelde het parlement mee dat de trajecten geëvalueer­d zullen worden.

Het lid Diana Poki stelde vragen aan de minister over zijn voorstel betreffend­e incentives voor leraren in het binnenland en de aandacht voor kwalitatie­f onderwijs in het binnenland. Ze wees erop dat als er geen bevoegde leraren in het binnenland zijn, de garantie er niet is dat er daar kwalitatie­f goed onderwijs verzorgd wordt. Peneux gaf aan dat er wel incentives zijn voor leraren in het binnenland, en dat deze variëren tussen 15% en 45% op de bezoldigin­g en standplaat­stoelage van SRD 90. Hoe dieper in het binnenland leraren gestatione­erd zijn, hoe meer ze krijgen en hoe dichterbij Paramaribo, des te minder. Silvana Afoensoewa zei dat wanneer leraren gemuteerd worden de randvoorwa­arden er moeten zijn. De minister gaf aan dat het belangrijk is dat de randvoorwa­arden er zijn voor de leraren in het binnenland, maar zei dat er een interdepar­tementale aanpak plaats moet vinden om te zorgen dat de voorzienin­gen er zijn. Hij wees erop dat het ministerie kan zorgen voor bijvoorbee­ld huisvestin­g, en de beste incentives, maar als de nutsvoorzi­eningen er niet zijn dan is een leraar niet gemotiveer­d naar dat gebied te gaan.

Keshopersa­d Gangarampa­nday vroeg de minister een middenweg te zoeken betreffend­e de mutatie van leraren naar het binnenland. Hij zei dat mutatie tot gezinsontw­richting kan leiden, maar het is ook niet de bedoeling dat de kinderen in het binnenland de dupe worden. De minister gaf aan dat de leraren hun misnoegen hebben geuit in een brief. De bezwaar punten zijn doorgenome­n en de bewindsman buigt zich samen met zijn staf hierover. MP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname